'

PRIMALJE SLAVE SVOJ DAN 'To je najljepši posao koji žena može raditi, ali i najosjetljiviji i najodgovorniji'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ove se godine obilježava 70 godina postojanja primaljstva u Republici Hrvatskoj. 

Danas je Međunarodni dan primalja koji je obilježen otvorenim vratima rodilišta i predavanjima koje su vodile primalje za trudnice na temu pripreme za porođaj i dojenje. U Općoj bolnici Dubrovnik Međunarodni dan primalja obilježen je redovnim tečajem za trudnice nakon čega su svi zainteresirani bili upoznati s djelatnicima Odjela ginekologije i načinom rada tog odjela. Dubrovačke trudnice koje su se odazvale ovom multidisciplinarnom tečaju mjesec dana će slušati predavanja na različite teme. Naime, primalje Darija Vukas i Ana Mikulandra govorile su o temi rađaona, porod i babinje. Nakon toga predavanje će održati ginekolog Mislav Bender koji će govoriti o porodu i mogućim komplikacijama, a predavanje će održati i patronažne sestre iz Doma zdravlja, a bolnička nutricionistica govorit će o prehrani. U sklopu tečaja su i predavanje socijalnih radnica na temu prava majki i trudnica te predavanja koja će biti na Fizikalnom odjelu na temu vježbi disanja i opuštanja.

Srednja primalja i sestra s Ginekološko-porođajnog odjela Ana Mikulandra govorila je kako izgleda posao primalja. Ona je istaknula kako se u Hrvatskoj primaljstvo obilježava u zadnjih 70 godina, od 1952. godine od kada postoji Udruga primalja.

- Primalje postoje od pamtivijeka, od kad postoje ljudi. Nekad to bile žene u selu koje su se brinule o svima, zvale su se babice. Posao primalja je da skrbe o ženi prije, za vrijeme i poslije poroda. To je najljepši posao koji žena može raditi, ali ujedno je to i najosjetljiviji i najodgovorniji posao. Primalja sudjeluje u trenucima kad su žene najosjetljivije i dolazi im nešto najljepše u životu, a to je dijete. Taj trenutak se ne može opisati - kazala je Mikulandra te dodala kako je posao primalje najljepši posao u medicinskoj struci.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako se bolnica vraća u 'staro normalno' te je čestitao i Dan primalja.

- Naša ustanova pored svih kadrovskih poteškoća uspijeva organizirati tečajeve što smo radili i tijekom covida. Primalje su temelj ovog sustava i one su osobe na kojima počiva teret od oko 900 rođenih beba svake godine u dubrovačkoj bolnici, što je naš prosjek na koji smo ponosni - zaključio je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

A.Čakić

Popularni Članci