PRIJE 83 GODINE Na današnji dan osnovan Jedriličarski klub Lahor današnji Orsan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: JK Orsan
Gradoplov Radio Dubrovnika koji uređuje Sebastijan Vukosavić svakodnevno donosi crtice iz dubrovačke povijesti.

Na današnji dan, 13. rujna 1933. godine, Grupa entuzijasta na čelu s (turističkim djelatnikom)  Viktorom Paravićem osnovala je jedriličarski klub „Lahor“ sa sjedištem u gradskoj luci.

Društvo je, naime, u momentu svog osnivanja 1933. godine imalo svega nekoliko privatnih jedrilica, dok je od društvenih jedrilica postojao krstaš „Argosy“, dvije jedrilice nacionalne klase „Lorko“ i „Lero“, te „Bobara“ klase R-6. Na dan kad je utemeljen bilo je upisano više od 20 članova, a koncem godine klub je imao 51 člana. Već iduće 1934. godine, ime kluba "Lahor" zamijenjen je imenom „Y.C. Argosy“.

Sjedište je premješteno iz gradske luke u Lapad, na iznajmljeno kupalište Lazaret. Ime „Argosy“ klub je dobio prema imenu posebno uspješnog i cijenjenog trgovačkog broda dizajniranog i građenog u dubrovačkim brodogradilištima. 1936. g. dobivena je dozvola za sidrište, do kupališta Lazareta u Lapadu, te je sagrađen klupski dom na prostoru gdje se nalazi i danas. Iste, 1936. godine, prvi put održano i državno prvenstvo za jedrilice klase L-5. Već 1938. godine jedrilica klase L-5 u vlasništvu „Orsana“ (Argosy) kojom je kormilario poznati hrvatski jedriličar sudionik OI,  Karlo Bauman, osvaja prvo mjesto na regati u trokutu Orsan-Daksa-Ombla-Orsan, te tako društvu pribavlja prvu službenu pobjedu u svojoj povjesti.

Otad, a pogotovo poslije drugog svijetskog rata, Orsanove jedrilice su u raznim klasama sudjelovale u gotovo svim značajnim regatatma na prostoru od Istre do Boke Kotorske. Kao svi klubovi i klub „Argosy“ je za vrijeme drugog svijetskog rata prestao sa svim aktivnostima. Već koncem 1945. g. započinje se oživljavati društvena djelatnost. Godine 1948. ponovno se mijenja ime, ovaj put u «Jedriličarsko društvo ORSAN» koje nosi do današnjeg dana. Ovo ime izvedeno je iz talijanske riječi „darsena“ , - arsena (arsenale) – orsan, koja označava mjesto gdje se grade, održavaju i čuvaju brodovi. 

Cijeli Gradoplov možete pronaći ovdje.

Popularni Članci