Predsjednica Ceha ugostitelja Dubrovnik o novim mjerama: Neizbježne su, ali uz njih očekujemo pomoć i rasterećenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predsjednica Ceha ugostitelja Dubrovnik Nikolina Farčić za Dubrovački dnevnik prokomentirala je nove mjere koje je predstavio premijer Andrej Plneković, u cilju suzbijanja širenja zaraze Covid-19. 

"Budući da se mjere donose u smjeru očuvanja zdravlja i zdravstvenog sustava naravno da imamo razumijevanja te ćemo iste poštivati, uz naglasak da isto to razumijevanje očekujemo i kroz mjere kompenzacije za one koji ne mogu ili limitirano obavljaju svoju djelatnost. Donošenje odluka implicira i preuzimanje odgovornosti kada procjenjujete da će zatvaranje jedne djelatnosti sačuvati drugu. Brojke govore u prilog činjenici da se kao društvo, a ne kao djelatnost, ne pridržavamo propisanih i preporučenih mjera stoga se one svakodnevno mijenjaju i pooštravaju," izjavila je Farčić. 

Naglašava i kako su žarišta češće obiteljska okupljanja i privatna prijateljska druženja nego lokali.

"Ugostitelji su se i do sada, uz izuzetak onih neodgovornih, u većini pridržavali propisanih mjera. Ta razina odgovornosti isto tako mora biti razina svakog pojedinca, kako u ugostiteljstvu tako i u društvu generalno. Jedino ćemo se na takav način izvući iz uzlaznog smjera broja oboljelih," kazala je, ali i naglasila kako je svakako potrebno osmisliti odgovor na odluke u vidu financijske pomoći onima koji neće moći raditi. 

"Naravno da Vlada treba ponuditi odgovor u poreznom rasterećenju, odnosno dati adekvatan financijski odgovor na ovu odluku. Pokazali smo i suodgovornost na način da je većina zatražila kredite koji će servisirati i premostiti ovu krizu, međutim financijski sektor u ovom momentu diskreditira turizam i ugostiteljstvo. Država bi kao krovni regulator i u tom kontekstu trebala reagirati osim što to može u okviru poreznih rasterećenja, na neko duže vremensko razdoblje potrebno za stabilizaciju poslovanja. U očekivanju smo sljedećih poteza Vlade i odgovornih, a u smislu kompenzacije ovakvih, u ovoj situaciji neizbježnih odluka. U ovom trenutku je najvažnije dogovoriti što kvalitetnije gospodarske mjere za opstanak poslovnih subjekata čiji je rad limitiran ovim odlukama. Prema Vladi smo išli s dodatnim prijedlozima o kojima se pregovara. Dosadašnje mjere za očuvanje radnih mjesta pozdravili smo i koristili te smo mišljenja da se trebaju nastaviti još jedan vremenski period. Potreban je balans u smislu protumjera, a koji iziskuju mjere donesene zbog sadašnjih epidemioloških okolnosti," zaključuje Farčić. 

Popularni Članci