SUĐENJE ZA RAZBOJNIŠTVO NA AERODROMU Katušić zajecao i priznao krivnju: Bio sam u teškim životnim prilikama (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Na Županijskom sudu u Dubrovniku počeo je sudski postupak protiv Antuna Katušića i Sanele Hadžić  koje optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva tereti za sudjelovanje u organizaciji razbojništva u Zračnoj luci Dubrovnik koje je organizirano 21. listopada prošle godine. 

Osumnjičeni Antun Katušić suznih očiju je priznao krivnju za ono što mu se stavlja na teret, dok je Sanela Hadžić rekla da se ne osjeća krivom. Sudac je najavio konačnu presudu u petak u 11 sati.

- Počinio sam ovo djelo, ne bih upirao prstom u nikoga... Bio sam u delikatnoj situaciji, iz teških životnih razloga sam bio primoran na to. Dijete mi je u zatvoru bilo nevino pet mjeseci i ranije nisam o ovome govorio. Kajem se duboko i molim da me razumijete - kazao je emotivno Katušić te zamolio suca za milost i što blažu kaznu. 

Sanela Hadžić je izjavila kako se ne osjeća krivom.

- Ne osjećam se krivom. Točno je da sam rad boravila u Dubrovniku. Jednom sam prešla granicu, došla s taksijem sa svojim djeverom Adijem, došla sam kod svog muža Alena Alića, koji je boravio tu. Izgubila sam rizičnu trudnoću, iznajmila sam hostel i boravila sam tu s mužem i njegovim bratom. Nisam muža dovela po dogovoru, on je već tu boravio u Dubrovniku - ispričala je Sanela Hadžić koja je izjavila kako nije znala za oružje koje je pronađeno u hostelu u Solskoj bazi. 

Odvjetnik Antuna Katušića, Dragan Pištalo, pojasnio je kako se okrivljeniku koji je priznao krivnju na teret nakon osam mjeseci stavljaju kaznena djela razbojništva i prikrivanja.

- On nije upotrijebio oružje niti ga je imao kod sebe i to nam govori cijeli ovaj slijed događanja. Ne znam kojim dokaznim sredstvima se utvrdilo da su to braća Alić, to nije moj dio. On je pomagao i jednako tako prikrivao ovo kazneno djelo i ja ću kao branitelj zastupati tezu i njegove interese cijelo vrijeme. U cilju vlastite katarze ljudski je priznati krimen. Razlozi i motivi ovog djela nisu poznati, on je došao u situaciju da vraća dugove drugih ljudi, njegov 18-godišnji sin je bio u zatvoru pet mjeseci i on je bio sretan što je na sigurnome. Moj branjenik je priznao krivnju i njegovim doprinosom je ovaj slučaj razriješen - istaknu je Pištalo pozvavši da se Zračna luka uputi u parnicu i da se dokaže je li transport novca bio primjeren. Pištalo je zamolio da se Katušiću omogući obrana sa slobode po objavi presude.

- On je morao vraćati dugove što ga je navelo na počinjenje tog djela. Kao roditelj je trpio da mu sin leži u zatvoru, a protiv njega nije podignuta optužnica - dodao je odvjetnik Pištalo.

Srđ Jakšić, odvjetnik Sanele Hadžić, smatra kako nema niti jednog dokaza za njezinu krivnju.

- Ne nude se dokazi nego bezrazložne tvrdnje. Nije krivično djelo voziti se taksijem, spavati u hostelu s mužem i njegovim bratom, prevesti se s Katušićem, a posebno ne čitati na portalima o pljački Zračne luke. Osobno sam taj dan 25 puta otvorio portale i čitao što se dogodilo. Njezine radnje nemaju nikakvog utjecaja na počinjenje kaznenog djela, sve što je činila priznala je, a to da je prelazila granicu, bila s mužem, vozila se taksijem... Zbog svega toga predlažem da oslobodite moju branjenicu od optužbi - poručio je Srđ Jakšić.

Podsjetimo, oružana pljačka na aerodromu dogodila se u listopadu prošle godine kada su zaštitare Zračne luke Dubrovnik koji su prenosili novac presrele dvije osobe na motociklu, uzele novac uz prijetnju vatrenim oružjem, a nakon krađe su se udaljile. Dubrovački dnevnik tada je prvi pisao kako se radi o novcu iz aerodromskog Duty free shopa. Također, doznali smo kako je ukradeno oko 100 tisuća eura u gotovini.

"Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv Antuna Katušića (46) zbog počinjenja kaznenog djela prikrivanja te protiv državljanke Bosne i Hercegovine (40) zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u razbojništvu počinjenog na štetu pravne osobe iz Dubrovnika.

"Okrivljeniku se stavlja na teret da je tijekom listopada 2019. godine, a okrivljenica od listopada 2019. od 25. siječnja 2020., po prethodnom dogovoru da uz prijetnju oružjem uzmu novac, počinili navedena kaznena djela, pri čemu je okrivljenica htjela mu pomoći u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu pravne osobe.

Tereti ih se da su zajedno došli u Dubrovnik radi stvaranja uvjeta i podjele uloga u činjenju naznačenog kaznenog djela, te je okrivljenica dovela osobu iz Bosne i Hercegovine, za sudjelovanje u činjenju planiranog kaznenog djela. Prethodno je okrivljenik uzeo motocikl za kojeg je znao da je otuđen kako bi ga koristio za počinjenje kaznenog djela. Dvoje državljana Bosne i Hercegovine su 21. listopada 2019. na motociklu, uz prijetnju oružjem, od djelatnika pravne osobe uzeli novac u vrijeme dok je okrivljenik pratio događaj i bio spreman u slučaju potrebe pomaganja u bijegu. Okrivljenica je, nakon počinjenja kaznenog djela, u objektu u Dubrovniku u kojem je boravila do 24. listopada 2019., koji je poslužio za skrivanje oružja kojim je počinjeno kazneno djelo, 25. siječnja 2020. došla u Dubrovnik kako bi odnijela oružje skriveno u sobi koju je prethodno koristila, no u tome su ju spriječili policijski službenici koji su u skrivenom prostoru pronašli dva pištolja s pripadajućim spremnikom i streljivom." - još prije je izvijestio županijski DORH.

Aida Čakić/Lucija Komaić

Popularni Članci