PICULA NA SVEUČILIŠTU Okrugli stol o zaštiti autohtonih dubrovačkih proizvoda
Nastavak je to inicijative koju je zastupnik Picula pokrenuo ove godine u ožujku kada je u Bruxelles pozvao male proizvođače iz dubrovačkog kraja te srednje i sjeverne Dalmacije da predstave svoje proizvode u sjedištu Europske unije - Bruxellesu. Nakon iznimno uspješnog predstavljanja u Belgiji, Ured zastupnika Picule organizira okrugli stol te niz praktičnih radionica kako bi se što širem broju zainteresiranih proizvođača približile prednosti i procedura zaštite proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini na konkretnim primjerima već zaštićenih proizvoda.
U petak, 28. studenog od 18:00 sati u glavnom amfiteatru Sveučilišta u Ulici Dubrovačkih branitelja, predavači će govoriti o EU regulativi, gastronomskoj baštini, modelima zaštite identiteta proizvoda i dosadašnjim uspješnim hrvatskim primjerima zaštite. Predavači su Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotehnicon, Božica Rukavina iz Ministarstva poljoprivrede, Jadranka Ničetić autorica knjige “Dubrovački komini”, Andrea Novaković iz DURA-e, Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus te odvjetnik Mladen Vukmir.
U subotu, 29. studenog s početkom u 9:00 sati polaznici će se kroz tri različite radionice detaljno upoznati s točnim postupkom registracije oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla općenito, te registraciju vina na nacionalnoj i EU razini. Više će moći saznati od Ivice Ljubenkova iz Zajednice maslinara i uljara, Karmen Sinković iz Službe za posebne oznake i promidžbu kvalitete hrane i Žakline Jurišić iz Hrvatske gospodarske komore, te izložiti probleme na koje kao proizvođači nailaze u praksi.
Ogromni potencijal dubrovačke regije je neosporan, a uz korištenje pozitivnih iskustava i stručne pomoći, prilika je ovo da se dodatno očuva posebnost krajnjeg juga Hrvatske.