'

Pada broj prvašića u Dubrovniku, obitelji sele u Župu jer ne mogu do nekretnina

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
U dubrovačkim osnovnim školama ove je školske godine upisano 400 prvašića, sukladno podacima koje smo dobili iz Grada Dubrovnika. Kako navode iz Grada, dodatno je potrebno uzeti u obzir kako je u ovoj godini za 53 djece predškolske dobi određena odgoda polaska u osnovnu školu. 

Kad se u obzir uzmu brojke od prethodnih pet godina, lani je u dubrovačke osnovne škole upisano 435 učenika prvih razreda, u godini prije, dakle školskoj godini 2020./2021. bio je upisan jedan učenik više, a u školskoj godini 2019./2020. Čak 472 prvašića! U školskoj godini 2018./2019. upisano je nešto manje prvašića, njih 439, a školskoj godini prije 452. Kad se rezimira, ove godine je u dubrovačke osnovne škole upisano najmanje prvašića u odnosu na posljednjih šest godina. 

Ipak, taj pad ne prati i pad ukupnog broja učenika koji pohađa dubrovačke osnovne škole. On je nešto manji nego lani ili preklani, jednak kao i prije tri godine, ali i veći u odnosu na prije pet ili šest godina. No, postavlja se pitanje zašto je prvašića manje.

Dio tog odgovora mogao bi se dati promatrajući Župu dubrovačku u kojoj se događa svojevrstan ‘baby boom’, a koja, uz veći broj novorođene djece, bilježi i generalan rast upisanih u vrtić i osnovnu školu. Tako se Župa dubrovačka 2019. godine našla među pet hrvatskih općina s najvećim prirodnim prirastom u 2019. godini, i to na drugom mjestu. Visoko na ljestvici se tada našao i Metković. 

PERJE U ŽUPI USTVARI JE DUBROVAČKO 

Kako nam je tada kazao načelnik Općine Silvio Nardelli, Župa dubrovačka se sve više razvija i opisuje je kao poželjno mjesto za život što je doprinijelo prirodnom prirastu. No, naveo je tada kako 'treba biti i pošten i ne kititi se tuđim perjem'. 

 „Uistinu pozitivne brojke su dokaz kako je Župa dubrovačka poželjno mjesto za život. Ipak, ne želimo se kititi tuđim perjem jer vrijedi naglasiti kako za tu brojku nije zaslužno samo domicilno stanovništvo. Radi se tu o ljudima koji su došli u Župu dubrovačku iz Dubrovnika te drugih dijelova Hrvatske i koji su tu odlučili živjeti. Dakle, ipak se tu radi o doseljavanju u Župu, a zadnjih godina su to mahom mlade obitelji koje tu posjeduju nekretninu odnosno kupuju nekretnine koje nisu povoljne, ali su povoljnije nego na području Dubrovnika,“ izjavio je Nardelli. 

KVADRAT OD OSAM TISUĆA EURA DUBROVAČKOJ OBITELJI JE NEDOSTIŽAN

Upravo u tome bi mogao ležati dio odgovora zbog čega se u Dubrovniku upisuje manje prvašića. Mahom se tu radi i o obiteljima koje su rođene ili žive u Dubrovniku, ali u Župi dubrovačkoj njihove obitelji imaju zemljišta. Na tim zemljištima sad se sve više grade kuće, što ni ne čudi. 

Kako nam kažu iz nekretninske branše, u Dubrovniku je malo neizgrađenih područja i zapravo nedostaje stambenih objekata koje potražuju obitelji. Kako nam je nedavno kazao predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik i vlasnik agencije Alavija nekretnine d.o.o. Mato Alavija, prema njegovoj procjeni na području Dubrovnika i okolice trenutno nedostaje između 500 do 700 stanova, prvenstveno novogradnje, veličine od 30 do 90 kvadrata. 

Kada ponuda ne prati potražnju, tržišna je logika kako dolazi do povećanja cijena. Kako je nedavno za HRT izjavio vlasnik agencije za nekretnine Frano Bezić, cijena 'kvadrata' na manje atraktivnim dijelovima grada se kreće oko četiri tisuće. Na Pločama i Lapadu cijene su i dvostruko veće! To je cijena koju mnogi Dubrovčani ne mogu platiti pa radije grade kuće na zemljištima predaka. 

ŽUPA MORALA TRAŽITI I DODATNE PROSTORE 

Za to vrijeme Župa dubrovačka se širi i godinama bilježi porast novorođenih te upisanih u vrtiće i škole, zbog čega su morali tražiti i nove kapacitete.

„Već dulji niz godina bilježimo oko 120 novorođene djece, veliki je pritisak na jaslice i dječje vrtiće, ali možemo kazati kako smo praktički iskoristili sve svoje raspoložive prostore, ali i unajmili nove u prostorijama Dubrovačke Rivijere nasuprot zgrade Općine, gdje je smještan vrtić,“ izjavio je Nardelli. 

Kako je kazao, iskoristili su i prostore u novoj i staroj zgradi škole za osnovnoškolce, a prošle godine, kako bi zadržali jednosmjensku nastavu, od zaklade 'Antun Miloslavić'  su dobili prostore gdje su uređene dodatne tri učionice. 

Uskoro će se u zgradi Osnovne škole Župa dubrovačka privremeno održavati nastava i za učenike srednje Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. Na pitanje hoće li to predstavljati dodatni pritisak, Nardelli odgovara kako će se to rješavati na relaciji osnovne škole i Županije, koja je osnivač, no kako će se nastava za srednjoškolce odvijati u popodnevnoj smjeni, dok osnovci ostaju u jutarnjem terminu. 

U ŽUPSKOJ ŠKOLI 400 DJECE VIŠE U OSAM GODINA 

No, kad je riječ o prvašićima u Župi dubrovačkoj, broj je manji u odnosu na lani, no rast kroz godine se ipak bilježi. Kako nam je kazao ravnatelj Osnovne škole Župa dubrovačka Anton Jurkić, ove godine ih je upisano 96, a lani 120.

„Župa se naslanja na Grad i puno obitelji otamo dolazi ovdje. Dogodio se 'baby boom' za koji ne vjerujem kako će se tako brzo zaustaviti. Ponekad se dogodi malo lošija školska godina, kao ova, ali generalno Župa dubrovačka bilježi rast. U ovih osam godina, koliko sam ravnatelj škole, sigurno bilježimo oko 400 djece više,“ izjavio je Jurkić. S dodatnom rastom cijene 'kvadrata', moguće je kako će u Župi dubrovačkoj biti sve više 'prvašića', a u Dubrovniku manje.

Popularni Članci