test

PA OVO JE NEVJEROJATNO! U Trebinju danas obilježili '31 godinu od početka hrvatske agresije'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: screenshot, Trebinje Live
Dubrovnik danas obilježava 31. obljetnicu  srpsko – crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku i općeg vojnog napada na dubrovačko područje. 

Opći napad započeo je u jutarnjim satima, 1. listopada 1991. godine, agresor je zrakoplovima raketirao repetitor na Srđu, zgradu Centra za obavješćivanje te oštetio električno postrojenje u Komolcu, istodobno razarajući civilne objekte. U požarima izazvanima njegovim topničkim djelovanjem gorjele su tisuće hektara šume. Dubrovnik se danas s posebnom tugom prisjeća tog dana, no Trebinje očito ima drugačiju viziju stvarnosti.

Kako pišu tamošnji mediji, danas je 'polaganjem cvijeća i svijeća u Spomen-sobi Trebinjske brigade i kod Spomenika braniteljima Trebinja, obilježena 31 godina od agresije hrvatskih snaga na područje tadašnje općine Trebinje'.

Dalje navode kako je 'tog dana od artiljerijske vatre od strane hrvatskih paravojnih formacija na širem području Ivanice poginulo 16 pripadnika JNA i više njih ranjeno, među njima osam Trebinjaca'. "Trebinje je grad heroj koji se čitav rat branio od Hrvatske", kazao je tom prigodom Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije Trebinje.

Oni tako danas iskazuju pijetet agresorima koji su prije 31 godinu započeli opći napad na Dubrovnik, s kopna, mora i zraka, o čemu svjedoče brojni dokumenti, fotografije, videozapisi, a što je najvažnije, sjećanja stanovnika tadašnje općine koja su itekako živa.

Iako je opći napad krenuo 1. listopada 1991. godine, mjesecima prije krenulo je naoružavanje trebinjskih Srba, a u rujnu su počeli prvi napadi agresora na Župu i Konavle. Naime, oni su iskusili ratne strahote i prije samog 1. listopada '91. Trebinje to ne spominje.

I dok se Crna Gora ispričala za zlodjela počinjena Dubrovniku, gradu koji je toliko propatio u Domovinskom ratu, za kojega 1. listopada značio početak tromjesečnog pakla u kojem su mnogi izgubili živote, a oni koji nisu, svakodnevno su živjeli u strahu, bez struje, vode i osnovnog za život dostojanstven čovjeka, Trebinju čini se to ne pada na pamet. Za to vrijeme prekrajaju povijest, ali laž nikada neće postati istina, čak ni kad je izrečena tisuću puta. I nikada neće oprati krvave ruke.

Popularni Članci