Ovdje će plaćati 'siću', tamo bi im prijetila kazna i do godinu dana zatvora!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / PIXSELL
Sinoćnji 'pothvat' mladih turista iz Njemačke šokirao je javnost te izazvao zgražanje građana i turista.

Četvorica Nijemaca, koji inače imaju između 23 i 25 godina, sinoć su privedeni zbog remećenja javnog reda i mira u alkoholiziranom stanju te nenošenja osobnih isprava, a juros su se našli pred Prekršajnim sud u Dubrovniku gdje su im izrečene novčane kazne.

Razlog zbog kojeg ovo vrlo vjerojatno ne bi napravili u svom rodnom gradu jest taj što su kazne za remećenje javnog reda i mira u Njemačkoj puno više no što je to slučaj s Hrvatskom. Tako one u Njemačkoj znaju iznositi i nekoliko desetaka tisuća eura te kaznu zatvora i do godinu dana! Kod Hrvata je to ipak nešto drugačije.

Naime u Zakonu stoji kako će se svatko tko na javnom mjestu koje za to nije predviđeno pojavi gol ili pokazuje spolne organe ili na drugi način vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 4.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 20 dana.

Tko na javnom mjestu pijanči ili se pod vidnim utjecajem alkohola, droga ili drugih sredstava ovisnosti ponaša nepristojno ili na drugi način prouzroči uznemirenost ili zgražavanje građana, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana.

Osim toga, kazna za nenošenje osobnih isprava u Hrvatskoj iznosi 100 kuna.

Stoga se postavlja pitanje bi li u svojoj rodnoj zemlji bili podjednako 'hrabri' kao što su to bili ovdje.

Ivona Butjer

Popularni Članci