OVAKO JE RADIO GRAD Energetski obnovljen Ciciban, evo kako će se u potpunosti promijeniti izgled sportske dvorane!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zgrada dječjeg vrtića Ciciban u potpunosti je ovog tjedna energetski obnovljenja. Svakako, značajan je to projekt ove gradske uprave realiziran ovog tjedna.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 1.477.699,25 kuna, a Grad Dubrovnik je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurao 1.017.837,44 kuna bespovratnih sredstava, što čini gotovo 70 postovrijednosti projekta.

'VRTIĆ JE DANAS BOLJE MJESTO ZA NAŠE NAJMLAĐE'

Radovima u dječjem vrtiću "Ciciban" posve je obnovljeno krovište zgrade, grijani prostor od 903 kvadratna metra toplinski je izoliran s unutarnje ili s vanjske strane, a radovi su između ostalog obuhvatili i ugradnju nove PVC stolarije s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja, ugradnju solarnih kolektora i ostale opreme za pripremu tople vode. Trenutni energetski razred zgrade dječjeg vrtića Ciciban je D, a po završetku svih radova izradit će se novi energetski certifikat te se očekuje smanjenje izdataka za utrošak energije.

- Vrtić je danas bolje, ljepše i kvalitetnije mjesto za naše najmlađe. Izvođač Lapad graditelj završio je uspješno ovaj projekt tako da je ova zgrada u puno boljem stanju nego što je prije bila. Drago mi je da smo prevladali razdoblje u kojemu nismo mogli raditi, ali svi su se zbili na čemu se zahvaljujem ravnateljici Dječjih vrtića i roditeljima na strpljenju - kazao je gradonačelnik Franković dodavši kako je Ciciban prvi vrtić koji je u potpunosti energetski obnovljen. Gradonačelnik je najavio završetak radova na obnovi vrtića Izviđača, a pohvalio se kako je u samo ovoj godini u tijeku energetska obnova četiri zgrade, od čega su dvije škole i dva vrtića. 

USKORO OBNOVA SPORTSKE DVORANE

Također, Franković je najavio i kako je osnovni cilj energetski obnoviti Sportsku dvoranu te dodao kako se Grad priprema za natječaj za projekt vrijedan preko 20 milijuna kuna. 

- Pripremili smo dokumentaciju i čekamo otvaranje natječaja. Energetska obnova sportske dvorane će obuhvatiti radove na tribinama, svlačionicama, pitanje grijanja vode, otvora, vanjske fasade, krovišta, ventilacije, klimatizacije... jednostavno će obuhvatiti sve. Dvorana će izgledati potpuno drugačije nego što izgleda sada zahvaljujući europskim sredstvima - najavio je Franković te dodao kako će natječaj ići do ožujka.

NABAVKA PLOVILA ZA TRAGANJE I SPAŠAVANJE NA MORU

Nadalje, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić primili su u četvrtak vodstvo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, predsjednika Vicka Mihaljevića i ravnatelja Živka Šimunovića sa suradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o nabavci specijaliziranog plovila za traganje i spašavanje na moru. Nabavka skutera „Rescue Runner“ ključna je za pilot projekt ustrojavanja službe za spašavanje na moru, a koju prvi u Hrvatskoj razvija upravo Dubrovački Crveni križ.

Gradonačelnik Franković prihvatio je potporu ovom pilot projektu te će Grad Dubrovnik u Proračunu za 2020. godinu osigurati potrebna sredstva u vidu donacije GDCK-u Dubrovnik, a poduprijet će i ustrojavanje buduće službe i osposobljavanje njenih pripadnika.

Skuter „Rescue Runner“ dužine je 3.6 metara i kapaciteta 375 kilograma, a može razviti brzinu do 38 milja. Dizajniran je za misije potrage i spašavanja te za rad u najizazovnijim uvjetima na moru, a pokrivao bi čitavo područje dubrovačkog akvatorija - od Lokruma do Elafita i Brsečina. Njegova nabavka predstavlja bi vrijednu akviziciju u započetom procesu osuvremenjivanja žurnih službi i dodatnom podizanju razine spremnosti za intervencije na moru.

SUFINANCIRANJE UDŽBENIKA ZA SREDNJOŠKOLCE

Recimo i da je mjeru  Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici u 2019. godini iskoristilo je preko 750 dubrovačkih učenica i učenika.

Naime, na poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje nabavke udžbenika, koji je istekao u četvrtak, 31. listopada, nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika zaprimio je 693 zahtjeva za sufinanciranje udžbenika više od 750 učenica i učenika. Riječ je o do sada rekordnom broju zahtjeva od primjene navedene mjere. U 2018. godini podneseno je 595 zahtjeva za sufinanciranje udžbenika 660 učenica i učenika. 

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca koji pohađaju škole na području Grada, odnosno jednu od škola na području Republike Hrvatske.

Popularni Članci