'

Otrovna riba Nikole Miletića: Svi mogu doći vidjeti mog tropskog kostoroga

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Neobična tropska riba ulovljena je kod Dubrovnika, a sad se nastanila u akvariju na Lapadskoj obali.

Nikola Stančić prije nešto više od tjedan dana ulovio je u postavljenom balunu na području dubrovačkog akvatorija tropsku ribu. Detaljnim promatranjem ubrzo je prepoznao kako je riječ o kostorogu, ribi koju prati glas da je otrovna. Ova opaka riba s  jakim nervnim otrovom završila je u akvariju restorana Orka Nikole Miletića koji inače uživa u uređivanju morskog kantuna u svom ugostiteljskom objektu.

- Akvarij je moj fetiš i zabavlja me briga o njemu. Imamo ga zadnjih pet godina otkada smo otvorili restoran. Prije smo imali u kafiću jedan s tropskim ribama, ali pošto smo otvorili riblji restoran odlučili smo unutra ubaciti autohtone vrste - govori nam Miletić koji je ponosan na veliki akvarij od 1200 litara. Unutra su tri kijerne, jedna velika ovrata, jastog i navedeni kostorog koji je zadnji stanovnik ovog malog carstva u restoranu na Lapadskoj obali. I Miletić se po prvi put susreo s ovom opasnom vrstom.

- Otac mi je ribar i kostoroga nikad nisam vidio. Kako se klima mijenja tako je i on došao u naše krajeve iako više voli toplije. Kažu kako je otrovan jer luči toksine, a drugi pak kažu da su ga jeli i da je ukusan. Iskreno ne bih ga probao, ali mi je skroz interesantan i simpatičan. Lijep je i neobičan, vidi se da je prava tropska vrsta - ističe on kojega su ovih dana u nešto većem broju posjećivali prijatelji i poznanici da uživo vide kostoroga koji se već navikao u akvariju kod Nikole Miletića pa uredno jede i pliva s drugim ribama.

- Za sad se ove vrste uredno slažu mada sam čuo da bi kostorog mogao jastogu pojesti prvo rogove pa onda noge. Pratit ćemo situaciju pa onda urgirati ako se što dogodi - istaknuo je vlasnik Orke koji poziva sve koji to žele da dođu vidjeti kostoroga.

Njegovim akvarijem inače su oduševljeni gosti koji dođu pa je primijetio kako radije sjedaju u stražnji dio restorana, a prije su gledali zauzeti mjesto kraj prozora jer se pruža predivan pogled na more. Akvariji nije previše teško održavati, napominje Miletić koji ga dva puta godišnje temeljito očisti pa mu to oduzme nešto više vremena, a inače je dovoljno samo mijenjati filtere na vrijeme. Ribe hrani zaleđenim srdelama koje otopi i iskida pa ribe iz akvarija tako jedu svako dva do tri dana. Akvariji je Miletić nabavio preko poznanika koji ima sličan u Komiži i onda je u Splitu uspio naći ovako velike zapremine.

- Voda je uvijek čista jer sve ide preko filtera pa tako cirkulira svježa, a ako kojim slučajem prifali onda nalijemo mora koje nam je pri ruci. Kada se nabavi sva oprema poput pumpi koje održavaju temperaturu na oko 20 stupnjeva, ovo nije skupo za održavanje - zaključio je Nikola Miletić, vlasnik restorana Orka gdje se nalazi fascinantan akvariji.

Popularni Članci