PAZI, SNIMA SE! Otkrili smo koliko će Grad zaraditi od snimanja Vikinga i filma s Kate Winslet

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Bezbroj je fotografija na društvenim mrežama koje svjedoče fotografiranju turista na željeznom prijestolju Game of Thronesa. Oni koji vode filmske ture zadovoljno trljaju ruke – turisti uživo žele vidjeti lokacije na kojima su se snimale popularne serije i filmski hitovi.

Takvih lokacija u Dubrovniku ne manjka. Turistima je zanimljivo prepoznati skaline od Jezuita gdje je svoj 'hod srama' učinila gola Cersei koju glumi Lena Headey, što je vjerojatno i najpoznatija scena iz 'Igre prijestolja', do jurnjave Stradunom u Star Warsu i scena požara u Portu u filmu 'Robin Hood: Origins'. Na više gradskih lokacija snimane su i vratolomije Nicolasa Cagea u filmu 'The Unbearable Weight of Massive Talent', kao i još mnoge druge scene iz filmova i serija koje  bude interes turista. 

BENEFITI PROMOCIJE SE MJERE U MILIJUNIMA 

Popisu popularnih serija i filmova koji su se snimali u Dubrovniku sad se pridružuju i serija 'Vikinzi Valhala' koja se snima u Gradu i Trstenome, kao i film o ratnoj fotografkinji magazina Vogue Lee Miller. Takve produkcije ne znače samo prestiž i nova događanja u Gradu, nego i značajnu financijsku dobit. 

„Značajan benefit snimanja serije i filma, koje se tijekom rujna odvija u Dubrovniku i okolici, jest promocija Dubrovnika, a koliki može biti učinak takve promocije najbolje svjedoči pojačani interes turista, osobito s našeg ciljanog američkog tržišta, nakon serije Game of Thrones. Vrijednost takve promocije procjenjuje se u milijunima, što ponajprije ovisi o popularnosti serije ili filma,“ stoji u odgovoru Grada Dubrovnika na naš upit o snimanjima tijekom rujna. 

Iz Grada navode kako, s obzirom na to kako se ovdje radi o snimanju sada već treće sezone, vrlo popularne Netflixove serije 'Vikinzi Valhala', za očekivati je kako će promocija za Dubrovnik biti značajna. Druga velika produkcija, napominju, film je o legendarnoj ratnoj fotografkinji magazina Vogue, Lee Miller, koja okuplja brojna imena s 'A' hollywoodske liste, poput oskarovke Kate Winslet, a uz nju u filmu glume i Jude Law te Marion Cotillard, što također jamči značajnu promociju.

DUBROVAČKIM MUZEJIMA GOTOVO POLA MILIJUNA, SANITATU MILIJUN! 

Dubrovački dnevnik Grad je upitao koliki je izravni prihod, dakle prihod od korištenja javnih površina za potrebe snimanja. 

„Što se tiče prihoda od snimanja na javnim površinama Grad Dubrovnik će od serije Vikinzi uprihodovati 75.000 kuna te 40.000 kuna od snimanja filma. No značajan prihod, oko 400.000 kuna, imat će Dubrovački muzeji za snimanje u Kneževom dvoru te Sanitat, iznos od oko milijun kuna, za korištenje parkirališta na više lokacija na potezu od sv. Jakova do Pila. Objedinjeno Grad, gradske ustanove i društva uprihodovat će gotovo dva milijuna kuna, ali tu su i dodatni prihodi za hotele, restorane i ostale uslužne djelatnosti koje koriste produkcije. Svakako, tu je i dodatni prihod građanima kao statistima u seriji i filmu,“ odgovorili su iz Grada Dubrovnika. 

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, korist od snimanja serije u Trstenome su imali i vlasnici baraka na samoj rivi koji su ih morali izmjestiti za vrijeme snimanja. No, iz neslužbenih krugova doznajemo kako su itekako zadovoljni naknadama kojima su obeštećeni. 

PRAVILNIKOM UREĐENE CIJENE, A NE MOŽE SE NI SNIMATI BAŠ SVE 

Podsjetimo, kako bi se ostvario izravan prihod u proračunu Grada od snimanja serija i filmova na javnim površinama, Gradsko vijeće je još 2018. godine usvojilo Pravilnik o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik. Prema Pravilniku, najatraktivnije gradske lokacije, a to su Stradun, Pred Dvorom, Poljana Paska Miličevića, Vrata od Pila, Brsalje mogu se koristiti za snimanja po iznosima od šest do 50 tisuća kuna dnevno, ovisno o opsegu površine na kojoj se snima. Najveći iznos tako plaćaju oni koji zakupe preko tisuću kvadrata navedenih lokacija. Ostali dijelovi povijesne jezgre i kontaktne zone su nešto povoljniji, a za potrebe snimanja se iznajmljuju po cijenama od pet do četrdeset tisuća kuna dnevno. Najam površina izvan povijesne jezgre, bez kontaktne zone, ovisno o veličini, prema Pravilniku košta od tri do dvadeset tisuća kuna.  

Zanimljivo je i kako su Pravilnikom uređeni i uvjeti toga što se smije snimati na javnim površinama, a što ne. Tako su predviđene novčane kazne za one koji se koriste javnim površinama za potrebe snimanja bez valjanog ili važećeg akta ili se koriste njima protivno danom odobrenju, ali i ako snimanje vrijeđa moralne, vjerske, nacionalne i druge osjećaje građana, te ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Pravilnik je tako postao alat kojim se znatni novčani iznosi slijevaju u gradski proračun temeljem snimanja  poznatih produkcija zbog čega Vikinzima, Kate ili Marion možemo poželjeti samo dobrodošlicu. Pritom vjerojatno uz napomenu – bez golotinje ili ponašanja koja bi mogla povrijediti osjećaje lokalnog stanovništva. No, s obzirom na ogromnu promociju i zaradu koju ovakvi projekti donose, Dubrovčani bi im sasvim sigurno oprostili još poneki 'Walk of Shame'. 

Popularni Članci