OMILJENO MJESTO ZA VJENČANJA Uređena riva u Rožatu, obišao je gradonačelnik Franković (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Rekonstruirana je riva ispred Franjevačkog samostana u Rožatu, a danas je završene radove obišao gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. 

Investicijom je spriječeno daljnje propadanje rive oštećene djelovanjem rijeke na njezine temelje zbog čega je pristanišni betonski obalni zid posve raspucao dok je kamena riva u zapadnom dijelu bila gotovo potpuno urušena. Sanacija obale provedena je tako da je najprije izgrađen novi obalni zid, dok je kamena obala posve obnovljena. Izvođač radova je tvrtka Texo Molior

- Vrijednost investicije jest 2,2 milijuna kuna, radovi su trajali više od šest mjeseci, ovdje se radilo o području rive koja je u potpunosti bila utonula, bilo je potrebno izvesti radove. Ujedno je ovo mali centar ovog područja, ovoj crkvi gravitira veliki broj stanovnika, ali se ovdje događa i velik broj vjenčanja. Stvorili smo novi prostor i dodatnu vrijednost. - kazao je Franković.

Dodao je da je ovo početak priče oko uređenja obale Rijeke dubrovačke. 

- Ovaj projekt smo prijavili na sufinanciranje Ministarstvu mora i očekujemo dio novca iz resornog ministarstva. Svakako, nastavljamo obnovu cijelog područja. Sad slijedi izgradnja privezišta, vjerujem da će se brzo krenuti u radove. Rješavamo i komunalnu infrastrukturu. Gotova je prva dionica izgradnje kanalizacijske mreže do ambulante. Sad se ide u drugu dionicu. Ona će početi vrlo skoro. Gotova je javna nabava. Čekamo odluku o odabiru nadzora pa će se riješiti kanalizacijska mreža cijelog prostora Rijeke dubrovačke. - naveo je Franković.

Župnik župe Marijinog Uznesenja u Rožatu fra Josip Sopta pohvalio je izvođača radova, ali se i zahvalio Gradu Dubrovniku.

- Ljudi pokazuju divljenje. Neki su ovo usporedili s rivom u Zadru, samo nemamo morskih orgulja, ali vidite i sve sami. Naše oči najbolje kazuju o ljepoti i važnosti ovog malog, a  za nas velikog projekta. - objasnio je Sopta.

Zaključio je kako će se "ova riva ako Bog da uljepšati i s kipom svetog Franja, Antuna ili nekog drugog sveca". 

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci