OD NADSTREŠNICA DO BOLJE INFRASTRUKTURE Ovo su projekti koje će do kraja 2019. godine provesti Lučka uprava i Zračna luka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik danas su na konferenciji za medije održanoj u Luci Dubrovnik predstavili suradnju na europskom projektu INTERPASS, a riječ su imali zamjenik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Hrvoje Kulušić i Josip Paljetak, koordinator za odnose s korisnicima usluga Zračne luke Dubrovnik koja je vodeći partner projekta.

Riječ je o projektu čiji je opći cilj jačanje intermodalnih veza između luka i zračnih luka Jadransko-jonske regije, a za što su predviđena europska sredstva u iznosu od oko 2 milijuna kuna, od čega je nešto više od 300 tisuća eura dobila Zračna luka Dubrovnik, a oko 190 tisuća eura Lučka uprava Dubrovnik, koja će se potrošiti na projekte do kraja 2019. godine, koliko iznosi zakazani rok. Na konferenciji za medije su predstavljeni projekti na koje će se novac utrošiti.

„Home port operacija traje od 2015. godine i dodatno nam donosi 65 tisuća putnika godišnje. Krene u prvom četvrtkom u svibnju i završava sa zadnjim četvrtkom u listopadu. Za Zračnu luku je svaki taj četvrtak poseban jer home port operacija je specifična. Putnici dolaze, mi ih direktno prebacujemo u Luku na brod, bez da preuzmu prtljagu koju 'rješavamo' odvojeno. Isto je i u povratku, a sve to sa svrhom da im se osigura što bolji transfer između aerodroma i Luke i obratno. Nama to znači šest operacija zrakoplova od kojih svaka sa sobom nosi između 2 i 2,5 tisuće putnika. To zahtijeva posebnu infrastrukturu. Kroz ovaj projekt smo osigurali sredstva kako bi se ta infrastruktura unaprijedila. U Zračnoj luci Dubrovnik nećemo samo unaprijediti trake za prtljagu i sigurnosnu opremu za skeniranje prtljage, nego i softverski dio obrade koji se odnosi na informacije o prtljagi kako bi sve išlo puno brže. S avijacijske strane nam je u toj priči partner TUI Airways koji je u sklopu home port operacije iz šest engleskih destinacija dovodio putnike koji idu na kruzere. Od ove godine će uključiti dvije nove destinacije,“ izjavio je Paljetak koji je kazao kako se, shodno navedenom, ove godine očekuje porast broja gostiju TUI Airwaysa od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Paljetak je naveo i kako je cilj projekta pojačavanje međunarodne suradnje pa su osigurana sredstva za razmjenu znanja, izradu i unaprjeđenje procedura, a obići će se i home port operacije na drugim lokacijama kako bi vidjeli kako ostali partneri projekta organiziraju posao.

„Riječ je o projektu koji je primarno orijentiran na transfer gostiju koji dolaze u sklopu home port operacija u sklopu Marella Cruises brodom Marella Celebration i koji stižu avionima, uglavnom iz Engleske u Zračnu luku te dolaze na ukrcaj na brod i koji se s broda vraćaju na aerodrom. Mi smo zaduženi za komunikacijski paket i vodimo dio komunikacije između svih projektnih partnera i prema javnosti. Također, sredstva namjeravamo utrošiti na jednu nadstrešnicu koja bi omogućila da se gosti u lošim vremenskim uvjetima imaju gdje skloniti dok čekaju sam ukrcaj odnosno iskrcaj. Predvidjeli smo i softverski paket kako bismo poboljšali kvalitetu komunikacije prema tim gostima u smislu informiranja o odlascima, o njihovom programu koji ih čeka na brodu, o samom Gradu. Kroz taj paket bismo im pružali dodatne informacije kako bi što lakše započeli svoje krstarenje,“ izjavio je Kulušić.

Kazao je i nešto više po pitanju planova Lučke uprave Dubrovnik u budućnosti.

„Cilj nam je u sljedećem razdoblju unaprijediti infrastrukturu, a u to spada i uređivanje obale na Batahovini, a kroz projekt Respect the City raditi na optimizaciji i unaprjeđenju organizacije prometa u ljetnim mjesecima iz Luke prema Gradu tako da se optimalno organizira transport gostiju i da se što manje opterećuje gradska infrastruktura, a da se gužve svedu na minimum,“ izjavio je Kulušić.

Govoreći o brojkama, kazao je kako je Lučka uprava prošle godine zabilježila 446 ticanja brodova na kružnim putovanjima i 703 tisuće putnika, a ove godine se očekuje 442 ticanja i 750 tisuća putnika. Od toga na goste Marella Cruisesa otpada 65 tisuća kruzerskih gostiju odnosno 26 ticanja. Kazao je i kako se nastavlja trend porasta broja gostiju koji ostaju u Gradu nakon krstarenja.

Po pitanju broja putnika u Zračnoj luci Dubrovnik, Paljetak je kazao kako se ove godine očekuje porast broja gostiju za 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

U projektu, osim Dubrovnika, sudjeluju i gradovi Pula, Bari, Krf i Venecija.

Popularni Članci