OČEKUJE SE JOŠ BOLJI KOLOVOZ Jako je puno 'last minute' dolazaka, nadajmo se samo da nećemo na 'crvenu listu'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Ne treba uopće gledati najnovije statističke podatke Turističke zajednice, popunjenost ili broj letova,  dovoljno je samo uvečer prošetati Gradom i odmah postaje jasno kako se turizam u Dubrovniku vratio.

Srpanj je  bio jako dobar, a najave za kolovoz su još bolje. Ipak, što se tiče same statistike, 

Prema podatcima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, u Dubrovniku je u srpnju 2021. ostvareno  115 323 dolazaka i 422 679 noćenja, odnosno 152 posto više dolazaka i 131 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 107 729 dolazaka i 396 215  noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 7 594 dolazaka i 26 464 noćenja.

U odnosu na rekordnu 2019. godinu, u srpnju je ostvareno 50 posto turističkog prometa u dolascima te 53 posto turističkog prometa u noćenjima. 

HRNIĆ: NAJAVE ZA KOLOVOZ SU JAKO DOBRE

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić govori kako je sezona počela kasnije nego što  smo se nadali.

- Razlog tome je epidemiološka situacija kakva je bila kod nas. Zato smo izgubili predsezonu, to je sad teško nadoknaditi. Sad je Grad poprilično puniji. No ne treba se vraćati unazad i plakati, najave su dobre za kolovoz i to je važno. Dakako, ako se ne dogodi neka crvena lista i ako ne izgubimo sve preko noći. Zato treba apelirati da se ponašamo odgovorno i pridržavamo mjera - istaknula je Hrnić.

Dodaje kako je TZ Grada Dubrovnika baš zato odustala od manifestacija.

- Odustali smo od manifestacija koje se ne mogu kompletno kontrolirati. Preporuka je to i ministarstva. Sigurno i da gosti ne očekuju takve manifestacije u ovo doba, niti su zato ovdje - rekla je.

- U svakom slučaju, u kolovozu možemo očekivati još veće povećanje. Recimo to tako da očekujemo da se pozitivni trend nastavi. Hoće li biti bolje? Pa mislim da ćemo ići ovim putem koji smo utabali u srpnju. No, nama je važan i rujan, mislim da može biti dobar, glavni preduvjet je dakako epidemiološka situacija - zaključila je Hrnić.

MASLAĆ: PREMA NAJAVAMA KOLOVOZ JE BOLJI OD SRPNJA 

O situaciji u Zračnoj luci Dubrovnik više nam je kazao komercijalni direktor Ivan Maslać. Kaže kako je nezgodno procjenjivati sve dalje od 15 dana.

- Sve dalje od toga ovisi o epidemiološkim mjerama, i kod nas, i u državama od kud putnici dolaze. Ali, dobre su prognoze. Dakle, ako ne bude restrikcija, trebao bi kolovoz biti bolji od srpnja. Kad bi ovo bila 2019. godina, tada bi najava bila ujedno i realizacija. Sad je to ipak drugačije, pa stoga s brojevima ne bih izlazio u javnost, ali se nadamo najboljem - rekao je Maslać.

Pitamo ga i oko tehničkog  dijela priče s prijemom putnika na aerodromu uz epidemiološke mjere.

- Maksimalno se trudimo, ali tu je i granična kontrola koja je pod ingerencijom Ministarstva, njihovi protokoli ipak nešto malo duže traju. Ne možemo reći da ne dođe do zagušenja, ali radimo svi skupa sve da to bude minimalno. Što se tiče testiranja na Covid, tu smo povećali kapacitete, promijenjena je i lokacija da bude minimalan doticaj s ostalim korisnicima te je povećan kapacitet - objasnio je Ivan Maslać.

DUBRETIĆ: JAKO JE PUNO LAST MINUTE DOLAZAKA

Kontaktirali smo i suvlasnika i suosnivača agencije Direct Booker Nina Dubretića, inače predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja regije Dalmacija – Dubrovnik.

- Što se tiče srpnja, on je progresivno rastao, rast je bio konstantan. No, specifičnost je da je bilo puno last minute dolazaka, oko pola rezervacija su učinjene sedam dana prije dolaska. To inače nije slučaj, obično ljudi više planiraju i rezerviraju smještaje  - rekao je Dubretić.

- Kolovoz isto izgleda dobro, ali još će se puno toga "bookirati". Za idući tjedan imamo dosta rezervacija, a ove ostale će, vjerujem, isto tako ići sedam dana prije nego što gosti budu namjeravali doći. Ako ostanemo dostupni gostima u smislu epidemioloških mjera - naveo je Dubretić.

Pitali smo ga i oko uloge države u cijeloj ovoj priči, s naglaskom na ono što se možda može poboljšati.

- Mislim da Stožer radi najbolje što može, možemo ih kritizirati, ali nisu na puno toga mogli utjecati. Činjenica je da smo bili među otvorenijima. Što se tiče države, dijele se novci poduzetnicima i to je preduvjet opstanka. Bitno je da potpore ostanu i dalje. Ova sezona će možda biti 40 posto prihoda od 2019. godine. To je duplo bolje nego lani, ali 60 posto slabije nego prije dvije godine. Mislim da država tu ne treba dignuti ruke, jer to nisu novci od koji se može dalje ulagati, već se samo može preživjeti - istaknuo je Dubretić. 

Apelirao je i oko fleksibilnijeg pogleda na brojke zaraženih i posljedična zatvaranja koja iz toga proizlaze. 

- Apeliram na one koji odlučuju da te liste o brojevima zaraženih nisu toliko relevantne, očito je ovaj soj nešto slabiji, mislim da se ne bi trebalo odmah ići u zatvaranja ako dođe do pogoršanja. Te brojke nisu iste sad kao prije godinu dana. Suživot s koronom znači upravo da je korona tu pa uzmimo u obzir stvarno stanje, dakle da i taj soj virusa, zahvaljujući cjepivu, izaziva nešto blaže posljedice od prijašnjih - zaključio je Dubretić.

Popularni Članci