NJIHOV ŠTAND PRIVUKAO BROJNE POSJETITELJE Naše zajednice Tehničke kulture i Futura predstavili svoje projekte u Zagrebu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura protekli vikend sudjelovali su na Maker Faireu Zagreb 2022. Posjetiteljima su predstavili dio DIY projekata i aktivnosti vezane uz projekte Du STEM, te druge aktivnosti koje provode većinom u Dubrovniku i okolici. Na izložbenom štandu privukli su veliki broj posjetitelja koji su se mogli okušati u pirografiji (oslikavanju drva paljenjem) te programiranju bez ekrana.

Maker Faire Zagreb 2022 održan je 1. i 2. listopada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Posjetitelji su mogli vidjeti preko 60 izloženih projekata, koje je predstavljalo više od 200 izlagača, od kreativaca pojedinaca pa do organizacija, tvrtki i institucija. Tako se, primjerice, moglo vidjeti 3D pisače radnih površina širine i visine od tek nekoliko centimetara pa sve do preko pola metra, potpuno robotski steampunk glazbeni sastav (koji je tri puta dnevno imao i koncert), potom Formulu Student s FSB-a, brojne kreativne robotičke ili elektroničke projekte, inovacije, pa čak i uradi-sam maglenu komoru u kojoj vlastitim očima možete pratiti tragove subatomskih čestica.
Maker Faire najveći je obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva pod pokroviteljstvom organizacije Make Community iz SAD-a. Od 2019. godine ovaj događaj ima svoje izdanje u punoj veličini, kao istaknuti Maker Faire, i u Zagrebu, zahvaljujući organizatoru, udruzi FabLab Hrvatska. Maker Faire predstavlja okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta – nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata i komercijalnih izlagača.

Osim Du STEM projekta na Maker Faire Zagreb 2022 iz Dubrovnika su još sudjelovali Univerzalni istraživački institut i Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije koji su predstavili postere dvije STEM inovacije proizašle iz Kluba mladih znanstvenika koji se kontinuirano održava u Centru za mlade Dubrovnik u sklopu Du STEM projekta.

Sudjelovanje i izlaganje na Maker Faireu Zagreb 2022 omogućeno je u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.“

Popularni Članci