NEVIĐENO SLAVLJE NA ULICAMA DUBROVNIKA Bila je to najveća hrvatska, nacionalno-politička i kulturna festa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / PIXSELL
Na današnji dan, u utorak, 27. lipnja 1893. godine, trećeg dana proslave otkrivanja spomenika “pjesniku slobode” Ivanu Gunduliću, koja je u Dubrovnik koji je u to vrijeme imao oko 8.500 žitelja privukla još toliko posjetitelja, mnogi sudionici iskoristili su za ragledavanje Gundulićevog spomenika, gradskih znamenitosti i izlete parobrodima u okolicu. 

U 16,30 oglasili su se topovi s Minčete, a glazbe, gosti i brojni narod grada i okolice odjeveni u narodne nošnje, tvoreći živu knjigu o etnografiji južne Hrvatske, kretao se put gruškog polja, gdje je upriličeno narodno veselje nekoliko tisuća ljudi.

U 17 sati odigrana je javna tombola, potom pučke igre, pjevanje narodnih pjesama, narodna kola, koncerti i prodaja raznih predmeta za spomen na Dubrovnik. Oko 20 sati Gruž, Kono i Lapad svečano su rasvjetljeni, kao nikada do tada, a barke i brodovi u broju koji se do tada ne pamti, bili su okićeni malim lampionima.

Za brojne sudionike upriličen je i nesvakidašnji vatromet na moru. Trodnevna proslava otkrića Gundulićevog spomenika bila je najveća hrvatska nacionalno-politička i kulturna festa Dubrovnika, 19. stoljeća, a bio je to i zamašnjak za dubrovački turizam, jer već od sljedeće godine broj turista, koji su posjećivali Dubrovnik bio je sve veći, piše u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Popularni Članci