NAKON DESETLJEĆA ŠPEKULACIJA McDonald's dolazi u Dubrovnik, kupuju atraktivno zemljište, evo i gdje!

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Fotomontaža DD
Veliki lanac brze hrane McDonald's napokon dolazi u Dubrovnik, ako je suditi i dalje prema neslužbenim, ali pouzdanim izvorima. Nositelj hrvatske franšize je Globalna hrana d.o.o. koju je 2010. godine kupio Georg Gavrilović iz mesoprerađivačke tvrtke Gavrilović.

Gruž kao idealna lokacija

Unatoč tome što se već gotovo desetljeće špekulira o dolasku tog mega popularnog lanca prehrane, ovog puta je sve napokon u fazi realizacije. Franšiza već osam godina povremeno pregovara s tvrtkom koja je vlasnik zemljišta i zgrade u Gružu, tvrtkom Frendy. Navedena lokacija 'zapela' je u oko ljudima u McDonald'su kao idealna, pa i uvjetima koji se moraju zadovoljiti sukladno franšiznom ugovoru. Naime, ovo je jedna od rijetkih lokacija u kojoj se može organizirati rad restorana brze prehrane sa sjedećim mjestima, a ujedno i prodaja hrane i pića za korisnike koji dolaze s automobilima i preuzimaju hranu, takozvani Drive in.

Podsjetimo, sada je na tom mjestu istoimena tvrtka Frendy koja na spomenutoj lokaciji prodaje građevinski materijal, a u planu je da se ista tvrtka preseli u Komolac gdje već imaju zemljište.

Iz Fendyja potvrdili: Dobili smo upite, ali...

Dubrovački dnevnik upitao je Fendy o navedenim informacijama. 

„Još ništa nije dogovoreno,“ kratko su prokomentirali iz Fendyja na pitanje je li točno kako McDonald's kupuje njihovo zemljište.

„Tek smo dobili neke natuknice da su zainteresirani, no isto je bilo i prije nekoliko godina, vjerojatno ispipavaju teren, nije još ni blizu realizacije,“ rečeno je iz Fendyja.

Pelješki most ubrzao ekspanziju na Dubrovnik

Tvrtka Globalna hrana je u 2019. godini imala promet od 588 milijuna kuna te 62,6 milijuna kuna dobiti, a zapošljavala je 1059 zaposlenika.

Iako je Dubrovnik u očima McDonald'sa malen grad, on je svakako jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija koja privlači pozamašan broj gostiju. Lokacija u Gružu svakako pospješuje argumente, posebice ako uzmemo u obzir da bi budući McDonald's bio svim kruzerskim gostima na dohvat ruke, a te brojke turista su sve samo ne zanemarive.


Jedan od ključnih faktora skorašnjeg dolaska te franšize je i skori dovršetak Pelješkog mosta. Pelješki most bi svakako olakšao logistički prijevoz namirnica do Dubrovnika i zaobilaženje granice Bosne i Hercegovine što je do sada bio teško premostiv problem. Jedan od direktora tvrtke Globalna hrana, Pavel Pavliček prije par godina je za Poslovni dnevnik izjavio kako je činjenica da je Dubrovnik ostalim građanima predalek, a da je drugi problem logistika, budući da transport namirnica dijelom prolazi i kroz drugu državu. Zadnji, možda i najveći problem za Pavličeka je bila i cijena nekretnina koje su po njegovom mišljenju previsoke.


Ako pak dođe do realizacije u narednim mjesecima, onda je problem cijena nekretnina riješen, a neslužbeno se može doznati da će tvrtka Globalna hrana Frendyju isplatiti 30 milijuna kuna za zemljište.

Tvrtku Globalna hrana smo pitali za potvrdu navoda iz teksta. Kada dobijemo odgovor, isti ćemo objaviti.

Popularni Članci