MORE I DANAS PUNO OZLOGLAŠENE VRSTE MEDUZA Znanstvenica savjetuje što možete napraviti ako 'fasujete'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Od Babinog kuka pa sve do Orašca, Dubrovčane i goste posljednjih su dana dobro ispecale meduze! "Svi izlaze iz mora i kukaju, samo danas popodne su nekoliko ljudi na plaži ispod hotela Palace ispekle", javljaju nam čitatelji.

Pitali smo znanstvenicu s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Ivonu Onofri o kojoj je vrsti riječ i zbog čega se dogodila ova 'navala' meduza posljednjih dana na dubrovačkom području, ali i u okolici. 

Odmah na početku Onofri ističe kako za sada meduzu nije vidjela, ali je o njima čula od sugrađana koji su 'fasovali' kada su ih opekle, pa kaže kako je moguće da se radi o vrsti 'pelagia noctiluca'. Na fotografiju čitatelja potvrđuje kako je riječ o toj vrsti. 

"Najozloglašenija je to vrsta u Mediteranu jer se pojavljuje u nakupinama i izaziva jake opekotine. Druge vrste nemaju takve žarne stanice i toksin koji bi radio problem ljudima", pojašnjava Onofri i govori kako ih je ove godine već bilo i u portu. 

U narodu su poznatije kao 'morska mjesečina'.

"Obojene su lagano rozo i ljubičasto, a u moru se jako teško vide i to je problem. Opekotine koje naprave su dosta bolne, a potraje bol i ožiljak nekoliko dana. Naravn, ovisi i o koži, ali nekima može ožiljak potrajati i mjesec dana", iznosi znanstvenica i dalje daje savjete što napraviti ako vas ova vrsta dohvati. 

"Opekotinu treba isprati morskom vodom, nikako octom. Nakon toga se eventualno može staviti antihistaminsku kremu i led kada se malo umiri. Može se uzeti i neke tablete protiv bolova, obzirom da njihove žarne stanice uzrokuju dosta boli", savjetuje Onofri. 

Napominje kako nagađanje da meduze dolaze kada more ugrije i nije sasvim točno, obzirom da se na našem području najviše pojavljuju u rano proljeće i kasnu jesen. Ova vrsta meduze na talijanskoj obali stvara velike probleme jer se pojavljuju puno češće i u većim brojevima, pa su naši 'morski susjedi' čak pribjegli i stavljanju mreža kako bi se zaštitili kupače. Kod nas, pak, njihova je pojava još uvijek tek sporadična. 

Koliko će se dugo zadržati nitko ne može predvidjeti, no malo bure bi pomoglo da ih struje odnesu dalje od dubrovačkih plaža. 

Inače, na južnom Jadranu čak trećina zapažanja otpada na ovu vrstu. Sve veće zakiseljavanje mora uvelike doprinosi njezinu rasprostranjenju, a ova vrsta potiče "cvjetanje mora".

Popularni Članci