Đir gastro ponudom Zimskog festivala: Na Stradunu domaća jela, palačinke i burgeri, a prvi put uključena je i Tirena! (FOTO)
Danas je održan gastro obilazak blagdanske ponude 12. Dubrovačkog zimskog festivala, koji je započeo u Staroj gradskoj luci povodom otvaranja Adventa na Tireni i obilježavanja 20. obljetnice dubrovačkog galijuna. Ovogodišnji festival naglasak stavlja na autentične lokalne specijalitete i ponudu dubrovačkih ugostitelja sa Straduna, čime se dodatno osnažuje ideja adventa “po mjeri Grada”.
Galijun Tirena tako se prvi put uključuje u službenu adventsku gastronomsku ponudu, i to upravo u godini svog velikog jubileja.
„Bilo je izazovno kroz godine, bilo je i naporno uz lijepa i gadna vremena. Sve smo prebrodili jer nam je iskustvo dalo da se preživi, a pružili smo novu ponudu gradu“, kazao je kapetan Tirene Bogo Vuković, dok je posada broda pripremala prve porcije jela u karakterističnom ambijentu replike dubrovačke trgovačke galije iz 16. stoljeća.
Novost festivala upravo je ova ugostiteljska ponuda na povijesnoj replici, koja donosi okuse tradicionalne pomorske kuhinje. „Bit će dalmatinskih specijaliteta i domaćih srđela na sauru, bakalara, soparnika, sočiva – to je stara pomorska hrana od sedam žitarica…“, otkrio je kapetan Vuković te dodao kako je Tirena otvorena svakog dana od 10 do 22 ili 23 sata, ovisno o šušuru, a uoči Nove godine i vikendom radno vrijeme će se produljiti.
Inicijativu je pozdravila i Ana Hrnić iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
„Ove godine smo se potrudili na što više lokacija pružiti što raznolikiju ponudu. Zahvaljujemo se svim privatnim inicijativama u gradu koji pomažu doprinijeti jednom posebnom i drugačijem dubrovačkom adventu. Vjerujem da će biti zabavno i zanimljivo“, izjavila je.
Nakon obilaska Tirene, gastro ruta nastavila se Stradunom, gdje su predstavljene adventske ponude ugostitelja koji po prvi put na najljepšoj ulici unose nove ideje.
BUFFET ŠKOLA
Kultni Buffet Škola, koji iduće godine slavi 30. rođendan, ostaje vjeran svojim prepoznatljivim delicijama, domaćim sendvičima s pršutom i sirevima, bruštulanim slanim mjendulima i sve popularnijim bezglutenskim kolačima.
DOLCE VITA
Dolce Vita, omiljena adresa za palačinke, sada ima stolove i na Stradunu. U adventskoj ponudi nude svoje već poznate klasične i premium palačinke, bogat izbor sladoleda, kao i kuhano vino i kavu za sve koji se žele zasladiti u blagdanskom ritmu.
BURGER TIGER
Burger Tiger predstavlja široku paletu burgera, hot dogova i tacosa, uključujući i vegetarijanske opcije.
„Cijene su popularne… Gosti uživaju u svim našim delicijama i zadovoljni su. Mislim da je novi koncept adventa sa stolovima na Stradunu dobar“, poručio je Dražen Oršulić.
MAMA'S
Mamas restoran ima u stalnoj ponudi šporke makarule, srdele s patatama na salatu, a tu su i domaće mamine polpete i viška pizza.
"U ponudi imamo vina iz cijele Hrvatske, od dubrovačkog područja i Korčule do Istre i Slavonije. Mislimo da će ovo biti dobro, posebno u dane oko Božića i Nove godine. Ovo je prva godina koncepta pa ćemo vidjeti kako će to zaživjeti, nadamo se najboljemu", rekao je Tomislav Radić iz restorana Mama's.
STRADOON
Ugostiteljski objekt Stradoon adventu pristupa s posebnom atmosferom jutarnjeg i večernjeg đira.
„Stradun je lijep sam od sebe, pa je predivno popiti kavu na suncu ili navečer uživati u koncertima“, rekao je Halid Gušo, istaknuvši doručke s popustom, adventske plate i zimske koktele na bazi cimeta, jabuke, kuhanog vina i džina.
VITO NAPOLETANA
Ljubitelji talijanskih okusa na Stradunu mogu uživati i u povoljnoj napoletanskoj pizzi iz objekta Vito Napoletana, koji se također uključio u ovogodišnji festival.