'

'Moraš biti dvostruko dobra da bi bila dobra kao muškarac'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Okrugli stol na temu „Žene u politici“ održan je danas, 4. ožujka, s početkom u 11 sati, u prostorijama Sveučilišnog kampusa, a sve to povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka.

Događaj je okupio najuspješnije žene s dubrovačkog područja, Miru Buconić, Lucu Gvozden, Terezinu Orlić, Sanju Puticu, Jany Hansal, Maritu Kisić Kamić, Marijetu Hladilo, Adrianu Kremenjaš Daničić, Ninu Skurić, Dubravku Marunčić, Ivanu Baće, a među njima i jedinog muškarca Pera Penda. Glavnu riječ imale su potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić i zamjenica župana Dubrovačko – neretvanske županije Marija Vučković.

„Prošle godine, tema okruglog stola bile su žene s invaliditetom, a ove godine tema je vezana uz žene u politici budući da se o toj temi ne zna mnogo, a i idemo ususret izborima“, uvodnu riječ je imala Skurić.

„Situacija u Hrvatskoj nije dramatično loša s obzirom na Europu. U Saboru je kvota za žene 25 posto, u Europskom parlamentu 35 posto, a ja smatram kako bi pravedan bio omjer pola-pola, pogotovo zato što nas ima više na svijetu, ali i u Hrvatskoj, prema posljednjem popisu stanovništva“, izjavila je Šuica te dodala kako „nije problem što nas muškarci ne doživljavaju nego što mi ne doživljavamo same sebe“.

Od 150 saborskih zastupnika, 37 čine žene, prema podacima iz 2012. godine. Od ukupno 58 SDP-ovih zastupnika 21 je žena, što je ujedno i najveći broj. Od ukupno 44 zastupnika HDZ-a, sedam je žena, a u HNS-u od ukupno 14 zastupnika, tri su žene. Naravno, postoje i stranke koje nemaju nijednu ženu zastupnicu, kao što su HDSSB, IDS ili HSS. Osim toga, novčane kazne zbog neispunjavanja propisane kvote su male, a sankcije za stranke kreću tek od 2015. godine.

„Najveći pomaci po navedenom pitanju zabilježeni su u obrazovanju i zdravstvu, a najlošiji po pitanju gospodarske ravnopravnosti i političke participacije“, izjavila je Šimac Bonačić koja kaže kako integracija žena u politiku od strane SDP-a nije nešto što se dogodilo preko noći nego je tradicija, komentiravši tako dobre rezultate stranke po navedenom pitanju. Osim toga, navela je kako, na državnom nivou, postoji tek jedna županica, a kada se radi o ženskim gradonačelnicama, broj se kreće oko 5 posto.

50 posto pročelnica naše županije su žene, i to ne pokrivaju samo 'ženske teme'. Po navedenom pitanju, Skupština prati nacionalnu razinu, dok jedinice lokalne samouprave najlošije stoje“, izjavila je Vučković. „Integracija žena u navedena pitanja je preduvjet istinske demokracije“, naglasila je te dodala kako će se to najprije postići ukoliko žena dobro i efikasno obavlja svoj posao.

Nakon toga, Buconić je izjavila kako je logično da se mlade žene slabo uključuju u politiku, budući da većina njih želi osnovati obitelj te raditi, a politici se treba posvetiti potpuno, za što one najčešće nemaju vremena. „Međutim, žene u zreloj dobi su daleko odanije i predanije od muškaraca jer nikada ne govore za što su zaslužne, a za što ne; to je više specifično za muškarce“, dodala je. Također je naglasila kako se mladi ljudi većinom priključuju politici zbog vlasitith interesa i probitka, a ne zbog određenog entuzijazma.

Bonačić se, međutim, nije složila s tim budući da „podržava mlade, a sastav Sabora od strane SDP-a većinom čine mladi ljudi“ te je tom prigodom naglasila kako upravo SDP ima najmlađu saborsku zastupnicu. „Mi žene smo sposobne i možemo raditi na više frontova, samo što je izuzetno važna dobra logistika“, izjavila je Šimac Bonačić koja, kako kaže, ne bi uspjela bez podrške i pomoći muža i roditelja.

Gvozden se tom prigodom prisjetila kako je njeno imenovanje predsjednicom Matice umirovljenika Dubrovnik bilo veoma intenzivno medijski popraćeno, budući da su se svi pitali „kako će jedna žena voditi toliki broj umirovljenika na nivou županije“. Kasnije je navela kako od 11 podružnica pod njenom nadležnošću, njih 8 vode žene.

Marunčić je predložila da idućem okruglom stolu prisustvuju i sami studenti, a Kremenjaš Daničić je mišljenja kako bi se idućim raspravama trebali priključiti i sami muškarci. „Važno je naglasiti kako i mi u HDZ-u imamo popriličan broj mladih žena, osobito u Gradskom odboru HDZ-a, a imamo i Zajednicu žena Katarina Zrinski“, izjavila je Putica koja je dodala kako „život ne prolazi mimo nas, nego se politikom treba baviti budući da nam ona svima određuje život“.

Bonačić je također naglasila kako u SDP-ovom Forumu mladih ima više žena nego muškaraca. Šuica se, s druge strane, osvrnula na ženska rivalstva unutar stranke i, kako ona kaže, ljubomoru. „Moraš biti dvostruko dobra da bi bila dobra kao muškarac. Isto tako, i žene nekad odlučuju, ali ne u korist žena“, požalila se naglasivši kako su stranke začahurene i kako je teško i žena i muškarcima integrirati se na tom području, mada, kako kaže, na lokalnoj razini ne postoje takvi problemi. Bonačić je dodala kako su obično žene dosta asertivnije po pitanju rješavanja sukoba.

„Može se biti mlad i u politici, ali pitanje je na koliku žrtvu je netko spreman. Moj najveći problem treutno je kilometraža koju svakodnevno moram prelaziti, ali sam educirana i imam mnogo iskustva. Dolina Neretve je mnogo problematičnija od Dubrovnika budući da su tamo žene mnogo manje zainteresirane za politiku“, zaključila je Vučković.
 

Popularni Članci