MODERNA I U NOVOM RUHU Placa u Gružu danas počela s radom, pogledajte kako izgleda! (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, PS
Placa u Gružu jutros je počela s radom, nakon dovršene rekonstrukcije. 

Rekonstrukcijom je bio obuhvaćen cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je prethodno rekonstruirana. Na samoj tržnici je u potpunosti zamijenjena podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, a prostor je natkriven pomičnim krovom. Također, tržnica je opremljena pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. Ujedno je dobiven i polivalentni prostor koji se u popodnevnim satima, nakon zatvaranja place, može koristiti kao teraca ugostiteljskim objektima i kao trg. U petak su objavljeni dobitnici banaka te se od danas potpisuju ugovori. 

„Blagoslovom place je službeno započela s radom nakon rekonstrukcije. Ona je bila iznimno zahtjevna, podrazumijevala je cijeli niz obveza koje je Grad imao odnosno tvrtka Sanitat kao investitor, a tu prije svega mislim na konzervatorsko rješenje. Idejni projekt je započeo još za vrijeme bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, mi smo nastavili isti projekt jer smo smatrali kao je arhitekt Dinko Peračić koji je dobio niz nagrada za svoja arhitektonska postignuća, dostojan napraviti kvalitetno rješenje za Dubrovnik“, izjavio je gradonačelnik Mato Franković dodavši kako je svatko već dao sud je li ga placa gusta ili ne, no kako njega najviše zanima hoće li nešto biti funkcionalno.

„Uvjeren sam kako će biti funkcionalno, kako će služiti našim prodavačima, ali prije svega sugrađanima koji ovdje budu dolazili kupovati različite vrste poljoprivrednih proizvoda“, dodao je.

Kazao je kako je specifičnost projekta posebnost u konstrukciji.

„Vidimo koliko su velike ove konstrukcijske rešetke, uklopive s tendama, one su jedinstvene u svijetu jer je sustav otvaranja i zatvaranja specifičan, rađen isključivo za ovu tržnicu. Trebalo je sve testirati i provjeriti kako bi se stavilo u funkciju. Još uvijek smo u fazi otklanjanja nedostataka, izvođač ih mora ukloniti. Imamo garancijski rok, a ako dođe do manjeg propuštanja vode, što je moguće jer se radi o velikom konstrukcijskom elementu, isto će biti popravljeno i stavljeno u funkciju“, izjavio je Franković.

Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na kašnjenje i na cijenu projekta koja je inicijalno bila osam milijuna kuna, a naposljetku je sve koštalo 18  milijuna.

„U trenutku kad je projekt zamišljen na osam milijuna kuna, situacija na tržištu je bila poptuno drugačija. Samo danas, cijena čelika je narasla za preko tisuću posto. Vidimo koliko značajan element zauzima čelik ovdje. Bili smo svjesni kako će doći do pomaka cijene, ali namjerno smo išli s onim promišljanjem koje smo imali jer smo vjerovali kako ćemo postići veću konkurentnost unutar natječaja. I postigli smo je. Kao što znate, imali smo dvije tvrtke; prvotna koju smo odabrali nije bila tvrtka koja je u konačnici izvršila posao, no Državna komisija za javnu nabavu nas je upozorila i stoga smo promijenili odluku i odabrali drugu tvrtku. Što se tiče kašnjenja radova, kad smo otkopali sve ovo, došli smo do arheoloških spoznaja i nalazišta – našli smo posudicu s novčićima tako da je to uzelo vrijeme, a drugo je bila sama prilagodba konstrukcije i tende. Sama tenda se dodatno dorađivala i tehnički elementi. Prvo smo morali napraviti prvu konstrukciju, nju obložiti tendom, probati funkcionalnost te konstrukcije, utvrditi nedostatke, sve ispraviti i onda započeti sa serijskom proizvodnjom ostalih elemenata“, izjavio je Franković.

Direktorica Sanitata Klaudija Barčot kazala je kako je zadovoljna projektom, prvenstveno zbog toga što prodavači sada imaju primjerenije uvjete za rad. Što se tiče cijene, kazala je kako konačan obračun nije još gotovo, no kako će uskoro biti poznat.

Arhitekt Dinko Peračić je kazao kako su radovi bili zahtjevni.

„Prvi red je do mora, ovo je vrlo posebna lokacija, na najboljem mjestu Gruškog zaljeva, u ljetnikovcu iz 16. stoljeća. Ovo nije samo uređenje tržnice, nego i ljetnikovca i javnog prostora. To definitivno traži jedan viši nivo. Od ovog prostora se očekuje puno – da bude mjesto gradskog života, svježe hrane, gastronomije, na neki način trg grada koji će povezati sve one koje zanima zdrav život i kvalitetna prehrana“, izjavio je Peračić podsjetivši kako su tende pomične, a kako je bilo važno da ostanu dovoljno niske kako bi se vidio ljetnikovac.

PS/IBM

Popularni Članci