MIŠKOVIĆ O HDZ-OVOM PRIVREMENOM PROČISTAČU Ideja je nerealna, to su samo predizborna obećanja, a evo i zašto!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković za Dubrovački dnevnik je prokomentirao navode članova dubrovačkog HDZ-a Blaža Peza i Marka Potrebice koji su na današnjoj konferenciji za medije izjavili kako je rješenje po pitanju zamućivanja vode uslijed obilnih kiša privremeni pročistač za vodu. Mišković je kazao kako se boji da su u pitanju samo predizborna obećanja.

Direktor Vodovoda kazao je kako se u tijekom rujna prošle godine prilikom obilnih kiša kada voda više tjedana nije bila za piće okupio krizni stožer kojeg su činili bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, dva člana uprave Vodovoda Dubrovnik i predstavnici Hrvatskih voda te kako su tražili hitno rješenje. Tako je iznjedrena ideja o privremenom pročistaču, međutim Mišković tvrdi kako su Hrvatske vode uskoro odustale od ideje pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi.

'Tražili smo hitni uređaj, precizirali smo tip uređaja kao i gabarite te potvrdu od Hrvatskih voda za sunfinaciranje uređaja. Htjeli smo riješiti problem kroz najviše mjesec ili dva. Održan je i sastanak s Povjerenstvom koje je tom prilikom oformljeno, a Hrvatske vode su zahtijevale dopis u kojem smo od njih tražili stručno mišljenje. Međutim, od ideje su odustale iako nam se privremeno rješenje činilo pozitivnim jer ne bismo imali pritisak oko rokova izgradnje trajnog pročistača za vodu pa bismo mogli taj projekt odrađivati korak po korak,' pojasnio je Mišković.

Hrvatske vode pozvale su se na Zakon o javnoj nabavi, točnije na članak koji se tiče procjene hitnosti te se očitovale kako nisu nadležne za davanje takvih procjena. Uputile su ih na EU fondove što je također bilo neostvarivo jer EU ne financira privremene projekte.

Mišković tvrdi kako se pregovaralo s tvrtkama s područja Austrije, Njemačke, Italije i francuske te kako ni jedna od njih nije predložila nijedno rješenje osim onog trajnog. Kako tvrdi, da postoji drugo, primjereno rješenje, za njega bi zasigurno već znali.

'Nitko nije ponudio pravo rješenje za takve gabarite. Postojala je ideja o kontejnerskim tipovima uređaja, međutim to bi bilo idelano za područja koja imaju gabarite Slanog, možda čak i Župe dubrovačke, ali ne i Grada Dubrovnika. Osim toga, mogli bi se postaviti jedino kod crpne stanice Ombla, međutim riječ je o zaštićenom krajoliku,' izjavio je direktor Vodovoda.

Stoga su se, tvrdi Mišković, okrenuli drugoj utakmici, a to je izgradnja trajnog pročistača za vodu za koji su izrađene potrebne studije, napravljeno početno izvješće, osigurano zemljište, dovršava se i idejni projekt, međutim neizglasavanje proračuna za 2015. godinu predstavlja problem.

'Planiramo dinamički završiti te pripreme i u ožujku raspisati Natječaj za glavni projekt. Međutim, ako bismo počeli graditi u ovoj godini, moramo se zadružiti te dobiti potvrdu od Gradskog vijeća i odobrenje od Minstarstva financija jer je riječ o velikim svotama. Gradsko vijeće je zbog neizglasavanja proračuna raspušteno što bitno odgađa stvar. Kad kažem bitno, mislim na mjesece,' rekao je direktor Vodovoda.

Navode koji dolaze iz redova dubrovačkog HDZ-a nazvao je tek predizbornim obećanjima.

'Ideja je neostvariva u tehničkom smislu. Za dati takvu izjavu treba biti upućen tako da se bojim kako je riječ o predizbornim obećanjima. Kao građanin volio bih kad bi se sve to riješilo u 15 dana, ali takvo što je nemoguće. I Vodovod zbog ovog trpi štetu, ljudi krivo gledaju na nas, a zapravo samo radimo ono što možemo,' zaključio je Mišković.

Popularni Članci