MINISTARSTVO KOJE NITKO NE ŽELI Vlahušić: 'Onaj koji nije imao štrajk, kao da ništa nije ni radio'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U zdravstvu je posljednjih 15 godina uloženo na stotine milijardi kuna, a pomaci se ne vide. Liste čekanja rastu, liječnici odlaze, a aparati otkazuju. 

Dok se lome koplja oko toga tko će u koje ministarstvo, izgleda da je Ministarstvo zdravlja neželjeno 'ružno pače'. 

Budući mandatar Andrej Plenković velikodušno ga nudi Mostovu čelniku Božu Petrovu, koji taj resor ne želi ni pod razno jer u njemu, smatra, vladaju samo kaos, problemi i besparica. S tom činjenicom slažu se bivši ministri koje smo pitali što očekuje budućeg čelnika zdravstva. - Mogu se očekivati samo problemi i dugovi. Nitko iz tog resora ne izađe kao pobjednik - slažu se bivši ministri.

A zapravo, problemi su krenuli još u vrijeme samog osnutka Hrvatske kada je prvi ministar bio Andrija Hebrang. Počeci modernog zdravstvenog sustava, reći će Hebrang, bili su sve osim dosadni i lagani.

Bivši ministar Andro Vlahušić smatra kako zdravstvo nema problema s gubicima i deficitom.

'To je problem predsjednika Vlade i ministra financija. Zdravstvo nije tu da se brine o financijama. Stalno se spominju dugovi u zdravstvu, a nas bi trebali zanimati samo pacijenti i zaposleni u zdravstvu smatra Vlahušić. Dodaje kako su jedini načini za "uštedu" smanjenje plaća, na koje otpada čak dvije trećine ukupnog priljeva novca, te smanjenje cijena lijekova, na koje odlazi 10 do 15 posto financija.

'Naravno, takve stvari dovode do štrajka. Tako da onaj koji nije imao štrajk nije ništa ni radio,' kaže Vlahušić. Upozorava i kako se dugovi uvijek lažno i frizirano predstavljaju javnosti.

'Dug se skriva od HZZO-a po bolnicama, manipulira se i s plaćanjima veledrogerijama tako daje pravi uvid u to nemoguć smatra Vlahušić i zaključuje kako ministar zdravlja očito vrijedi onoliko kolikaje njegova politička snaga.

'Važno je koliko si dobar s premijerom i ministrom financija jer na taj način možeš izvući više novca zaključuje Vlahušić u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista objavljenom pod naslovom 'Bivši ministri se slažu: u tom resoru ne možeš pobijediti'. 

Popularni Članci