MEĐUNARODNI SKANDAL U DUBROVNIKU Britanskom zviždaču određen jednomjesečni pritvor, on kaže da se radi o političkom uhićenju

Autor: Vedran Salvia
Britanskom odvjetniku Jonathan Tayloru (51), koji je u četvrtak uhićen u Dubrovniku, određen je jednomjesečni pritvor, potvrđeno je za Dubrovački dnevnik od strane Županijskog suda u Dubrovniku.

Radi se zviždaču koji je otkrio korupcijski skandal u tvrtki SBM Offshore koja se bavi industrijom nafte, a kojoj je on radio. O njegovom uhićenju prvi je pisao Dubrovački dnevnik, a što su kasnije prenijeli brojni nacionalni, ali i europski mediji.

On je uhićen na osnovi Interpolove tjeralice i to na dubrovačkom aerodromu, čim je sletio iz Velike Britanije. U Dubrovnik je sa suprugom i troje djece stigao na odmor.

Dakle, Taylor je od 2003. godine kao odvjetnik radio u tvrtki SBM Offshore, nizozemskoj kompaniji, čije je sjedište od 1971. godine u Monacu. Taylor je radio na sastavljanju ugovora ove tvrtke, te je 2012. godine otkrio, kasnije i ustvrdio kako tajnim klauzulama podmićuje zainteresirane stranke. Dakle, dobiva poslove tako što daje mito. Taylor je svoju stranu priče iznio medijima, a kasnije je dokazao na sudu, zbog čega je konzorcij AEX 25 u kojem se tvrtka nalazi plaćao brojne penale, koji se penju čak do 827 milijuna dolara.

Interpolova potjernica izdana je  na zahtjev  istražnog suda u Monaku i to zbog mita i korupcije, što je svakako nejasno budući da je on taj koji je zbog istoga i odlučio istupiti.

Britanski The Sunday Telegraph uspio je stupiti u kontakt s Taylorom.

- Ovo je političko uhićenje od stane monegaške vlasti. Molim britansku Vladu da stane na kraj ovome. - rekao je Taylor.

The Sunday Telegraph je stupio u kontakt i s Taylorovom suprugom Cindy.

- Prethodna tužba protiv njega je odbačena prije pet godina jer SBM nije imao dokaze. No, bio je savjetovan da ne ide u Monako. Nije znao za Interpolovu potjernicu, a posebno je smiješno što ona glasi za mito i korupciju. - rekla je.

Otkrila je i kako je to bilo na aerodromu u Dubrovniku.

- Znala sam da je nešto pogrešno kad su ga odvojili pri provjeri putovnica. Odveli su ga u prostoriju koja je ograđena staklom te smo sve vidjeli. Nakon sat vremena dali su mu da potpiše nalog, koji je on odbio potpisati. Fotografirao ga je, ali su mu rekli da izbriše fotografiju. Oduzeli su mu mobitel. Vidjela sam da se situacija uzburkala. Nakon tri sata je tek odveden na policiju. - zaključila je Cindy Taylor.

Popularni Članci