DOZNAJEMO Poznati britanski 'zviždač' uhićen čim je s obitelji stupio na dubrovačko tlo

Autor: Vedran Salvia
Britanski odvjetnik Jonathan Taylor (51) uhićen je u Dubrovniku, doznaje Dubrovački dnevnik. Radi se o odvjetniku koji je otkrio korupcijski skandal u tvrtki SBM Offshore koja se bavi industrijom nafte, a kojoj je on radio.

Jonathan Taylor, inače 51-godišnjak, uhićen je na osnovi Interpolove tjeralice i to čim je stupio na dubrovačko tlo.

- Možemo potvrditi da je jučer u 11.30 sati u Zračnoj luci Dubrovnik, prilikom ulazne granične kontrole, po međunarodnoj potrazi uhićen 51-godišnji državljanin Velike Britanije. On će biti doveden sucu istrage koji će odlučiti o mogućem pritvoru. - rekli su Dubrovačkom dnevniku iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Zviždač Taylor od 2003. godine je kao odvjetnik radio u tvrtki SBM Offshore. Radi se o nizozemskoj kompaniji, čije je sjedište od 1971. godine u Monacu. Izuzev kasina, radi se o tvrtki s najviše zaposlenika u monegaškoj kneževini.

Taylor je radio na sastavljanju ugovora ove tvrtke, te je 2012. godine otkrio, kasnije i ustvrdio kako tajnim klauzulama podmićuje zainteresirane stranke. Dakle, dobiva poslove tako što daje mito. Taylor je svoju stranu priče iznio medijima, a kasnije je dokazao na sudu, zbog čega je konzorcij AEX 25 u kojem se tvrtka nalazi plaćao brojne penale, koji se penju čak do 827 milijuna dolara.

Njemu je svijet naftnog biznisa zbog istupa bio zatvoren, ali kao konzultant je radio u Velikoj Britaniji, a u Dubrovnik je došao na odmor.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, nije znao da je za njim zbog odavanja tajnih podataka od strane Monaca izdana potjernica Interpola.

Popularni Članci