'

Mato Franković: "Vodeći se riječima generala Nojka Marinovića, Dubrovnik pamti, a ne mrzi"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom 33. obljetnice početka napada na Grad, gradonačelnik Mato Franković oglasio se na društvenim mrežama. 

"AKO NE ZNAŠ ŠTO JE BILO PITAJ SVAKI KAMEN NAŠEG GRADA DUBROVNIKA", riječi su pjesme Marka Perkovića Thompsona, kojima je gradonačelnik naslovio objavu.

Prenosimo je u cijelosti: 

"Zapamtit ćemo ovaj dan, prvi listopada devedeset i prve, ući će u povijest i kroniku našega Grada kao dan početka nemilosrdnog napada i s kopna, mora i iz zraka" riječi su dubrovačkog biskupa Želimira Puljića izrečene na današnji dan prije 33 godine. Od tog dana više ništa nije bilo isto. Srpsko-crnogorske snage sa zvijezdom petokrakom na čelu, tijekom višemjesečne blokade i okruženja našeg Grada, sijale su smrt i uništavale kulturno-spomeničku baštinu našeg Grada.

Danas, 33 godine nakon, Dubrovnik je slobodan hrvatski grad. Neprijatelj nije uspio u svom naumu da napravi još 'stariji i ljepši Dubrovnik' kako je izrekao Božidar Vučurević, tadašnji gradonačelnik Trebinja.

Prisjećajući se ratnih strahota, posebnu zahvalnost dugujemo svim hrvatskim braniteljima koji su obranili naše domove. Prisjećamo se brojnih civilnih žrtava Domovinskog rata, a posebno poginule dubrovačke djece.

"Pamćenje je alat, a mržnja golem teret" riječi su izrečene od strane ratnog zapovjednika obrane našeg grada, generala Nojka Marinovića. Vodeći se njegovim riječima Dubrovnik pamti, a ne mrzi.

Nek je vječna slava svima koji su svoje živote dali za našu slobodu!

Popularni Članci