MASLAĆ O AVIOSEZONI 'Sve ovisi o pandemiji, ali druga bi polovica godine mogla biti dobra'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: DD
"Dobro je to, ali te najave ništa ne znače dok se stvari ne potvrde", govori za Dubrovački dnevnik direktor komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać na pitanje o svakodnevnim najavama letova o kojima se piše u medijima. Netko neupućen mogao bi tako pomisliti kako će se sezona odvijati nesmetano jer najave letova pristižu stalno, ali kako kaže Maslać, "ipak su to još uvijek najave".

- Svi koji su letjeli u 2019. najavili su letove i u 2021. godini. Svi osim American Airlinesa i Qatar Airwaysa, mi sad imamo dva milijuna sjedala u odlasku i dolasku, to su brojevi na razini fantastične, rekordne 2019. godine. E sad, sve ovisi o pandemiji - kaže Maslać.

- Mi naravno ne očekujemo niti približne brojke 2019., aviokompanije su nam najavile kako će ovisno o "bookingu" početi krajem siječnja reducirati letove, sve ovisi hoće li popunjenost biti zadovoljavajuća. Ne ide nam na ruku niti najava "lockdowna" na britanskom tržištu do 31. ožujka - dodao je Maslać, podvukavši da je teško ostvariti dobre brojke u travnju i svibnju. No, nakon toga se očekuje bolja situacija.

- Vrlo smo optimistični u razdoblju od druge polovice svibnja pa sve do rujna, ako nas korona ne demantira, očekujemo tu dobru sezonu - najavio je Maslać, kazavši i kako je Zračna luka Dubrovnik pripremila poticajnu politiku gdje će uz razne pogodnosti putnici moći značajno uštedjeti uz usluge dubrovačkog aerodroma, a o čemu se više može pročitati na njihovoj internetskoj stranici.

NAJVIŠE GOSTIJU SE OČEKUJE IZ EUROPE

Pitamo ga je li poznata eventualno situacija s "bookingom" aviokompanija. Maslać odgovara kako "oni s tim podacima dosta kalkuliraju i skrivaju ih što je logično".

- No, mi imamo prognozu koju baziramo na podacima Udruženja svjetskih avioprijevoznika IATA i svjetskog udruženja zračnih luka ACI. Prema njihovim prognozama, postoci na početku 2021. su dosta maleni ako ih usporedimo s 2019. godinom, ali je već bolje u drugoj polovici godine. Ono što možemo reći je da će se sigurno smanjiti broj putnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Azije ili Australije i Novog Zelanda. Za očekivati je da ćemo najviše gostiju imati iz Europe - riječi su Ivana Maslaća.

Inače, u 2019. godini zabilježeno je rekordnih 2,9 milijuna putnika, a u 2020. tek 330 tisuća putnika.

- Što se tiče ove godine, recimo mi možemo imati trećinu prometa od 2019., ali to ne znači da će biti tri puta slabija sezona, jer se sad očekuje kako će putnici više boraviti u destinaciji. Prosječno stajanje prije je bilo tri, četiri dana, a sad može biti duže, onda to može pokriti eventualnu činjenicu da će biti manjeg protoka putnika - smatra Maslać.

- Sve u svemu, ovo razdoblje nevjerojatno je izazovno. Na dnevnoj bazi se potpuno mijenjaju brojevi. Hipotetski, mi planiramo kad će Britanci potencijalno doći, a onda se dogodi lockdown, a tako je i sa svim drugim tržištima. Europa nije sinkronizirana već svaka država vodi svoju politiku. No, ja sam pozitivan. Doći će topliji dani, a počelo je i cijepljenje, to jako puno znači. Očekujem solidnu, dobru sezonu u drugoj polovini 2021. godine - zaključio je Ivan Maslać.

Popularni Članci