'Ljudski život nema cijenu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Javna ustanova Rezervat Lokrum kupila je AED defibrilator koji će biti postavljen u Lugarevoj kući na Lokrumu.

Prema napisima u medijima, u Hrvatskoj iznenadni srčani zastoj godišnje pogađa oko 9 tisuća ljudi ili svaki sat po jednu osobu. Stopa preživljavanja manja je od 10 posto, a iskustva europskih zemalja pokazala su da uz ranu defibrilaciju, u roku od tri do četiri minute, šanse za preživljavanje prelaze 50 posto. Danas srčani zastoj godišnje preživi 900 osoba, a moglo bi 4 i pol tisuće.

Lokrum je ove godine posjetilo oko 200 tisuća posjetitelja. Kupovinom ovog uređaja cilj je uvesti dodatnu sigurnost prilikom posjeta Lokrumu.

"Iznos uređaja i postavljanja je oko 30 tisuća kuna , a kako ljudski život nema cijenu, ona je zanemariva ako se samo jednom posjetitelju pomogne. Stoga je odluka da se kupi ovakav jedan uređaj bila vrlo jednostavna", poručuju.

Uređaj će biti postavljen za 10 dana, a nekoliko djelatnika će se obučiti za rad na uređaju kako bi bili spremni u slučaju potrebe.

Svaki naš posjetitelj nam je jednako važan i ovo je još jedan od koraka kako bismo im vratili barem djelić onoga što oni ulože kupovinom karte za otok Lokrum, stoji u priopćenju.


 

Popularni Članci