Konobarenje kao dobitak na Lotu: 'Tri mjeseca sam bezuspješno tražio posao u Dubrovniku!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
'Situacija je neizvjesna i nitko mi ništa nije znao reći, a vjerujem da se ni danas nije ništa puno promijenilo,'  tvrdi sugovornik

Nedostatak radne snage na hrvatskoj obali tijekom ljetnih mjeseci tema je koja je punila novinske stupce posljednjih nekoliko godina, posebno u sektoru ugostiteljstva i građevine. Tako su prije tri godine gotovo svi nacionalni mediji pisali kako Dubrovniku nedostaje oko 1 800 sezonskih radnika. Također, Dubrovački dnevnik je lani pisao kako je na stotinu poslodavaca zatražilo radne dozvole za svoje djelatnike, no kako su kvote bile popunjene, a nadležno ministarstvo nove tada nije odobrilo. Krajem svibnja prošle godine, mnogi su bili zabrinuti kako će odraditi sezonu bez dodatne radne snage za koju  tada nisu bile odobrene kvote. 

Ove godine realnost izgleda posve drugačije. U hotelskim i ugostiteljskim objektima u Dubrovniku situacija je neizvjesna i sa stalnim radnicima jer se još ne zna hoće li uslijed korona krize oni otvarati svoja vrata, a sezonski radnici u velikom dijelu tih objekata nisu potrebni. O tome najbolje govori iskustvo našeg sugovornika, inače sezonskog radnika iz Slavonije, koji je mjesecima tražio posao u Dubrovniku. 

'Shvatio sam da u Dubrovniku sezone očito neće biti'

„Preselio sam se iz svog rodnog grada u Dubrovnik kao bih radio. Tri mjeseca sam tražio posao u ugostiteljstvu, ali bezuspješno. Napustio sam Dubrovnik kad sam shvatio da od sezone očito neće biti ništa,“ izjavio je naš sugovornik. 

Kako kaže, trebao je početi raditi u jednom hotelu, no oni dugo nisu znali kakav će biti ishod situacije. Tek su mu, govori sugovornik, nedavno kazali kako im neće biti potreban. Nakon toga je pokušao pronaći posao u nekom od ugostiteljskih objekata, no i tu je situacija bila vrlo neizvjesna i poslodavci mu nisu mogli kazati hoće li uopće otvarati svoje objekte te hoće li im biti potrebni radnici. Stoga je odlučio poći na Vir gdje je pronašao posao. 

„Situacija u Dubrovniku je neizvjesna i nitko mi ništa nije znao reći, a vjerujem da se ni danas nije ništa puno promijenilo,“ tvrdi sugovornik. 

Trebinjci nam ništa nisu krivi 

Ovo, naravno, nije jedini slučaj u kojem sezonci svjedoče nemogućnosti pronalaska posla u Dubrovniku. Na Facebook stranici 'Iznajmljivanje i poslovi u Dubrovniku' nekoliko je osoba postavilo svoje oglase u kojima potražuju posao u ugostiteljstvu te tvrde kako im ga je jako teško naći. U tom kontekstu nekoliko sudionika u raspravi je povuklo tezu kako poslodavci u Dubrovniku radije zapošljavaju osoblje iz Republike Srpske u kojoj su troškovi života nešto niži pa žitelji prije pristaju na niže plaće od lokalnog stanovništva. No, čini se kako u takvim tvrdnjama ipak nema uporišta. 

„U mom restoranu svi djelatnici imaju jednaku plaću i za njih plaćam identične naknade. Štoviše, čak smatram kako će, ako se i bude tražila dodatna radna snaga, ove sezone prednost imati djelatnici s područja Hrvatske, upravo iz razloga što će poslodavci, koji su u krizi, htjeti izbjeći situaciju s plaćanjem dozvola i organiziranjem smještaja,“ izjavio je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić dodavši kako je i sam morao otkazati dva stana koja je namijenio sezonskim radnicima u svom objektu i kako vjeruje kako će prioritet biti domaći djelatnici. 

Zapošljavanja od sredine lipnja? 

Osim sezonskih radnika, pogođeni su i ugostitelji koji se nadaju kako će zrakoplovi s međunarodnih letova što prije početi pristizati u Dubrovnik i dovoditi goste.

„Sve ovisi o letovima jer bez međunarodnih letova nema ni sezone. Samo o tome ovisimo i nadamo se kako će ih biti i kako će se nešto pokrenuti u periodu od sredine lipnja ili najkasnije početka srpnja. Samo tako će se možda pojaviti potreba za većim zapošljavanjem, a u kojem će to opsegu biti u ovom je trenutku teško spekulirati,“ izjavio je Vlašić. 

Novonastala situacija pokazala je koliko je zapravo turizam u Dubrovniku važan ne samo za grad, nego i za ostatak Hrvatske, odakle tijekom ljetnih mjeseci veliki dio radnika pristiže zaraditi u sezoni. No, sve je izglednije kako će scenarij zapošljavanja sezonskih radnika ove sezone gotovo u potpunosti izostati.  

 'Kako bude njima, tako će biti i meni'

Najpogođeniji krizom, kad je riječ o poduzetnicima u ugostiteljskoj djelatnosti, svakako su ugostitelji koji imaju više stalnih djelatnika. Poslodavci se susreću sa situacijom u kojoj ne žele dijeliti otkaze djelatnicima koji godinama rade kod njih, ali imaju problem s viškom radnika. 

„Primjerice, imate lokale u kojima je, od ukupno 15 zaposlenih, 10 onih koji su stalno zaposleni. Kod tih ugostitelja je problem što sada imaju višak radnika, a ne žele ih otpustiti. Poznajem ugostitelja koji drži objekt u Gradu preko 20 godina i dio djelatnika u tom objektu radi 15, 20 godina. Naravno kako im ne želi davati otkaze. Kazao je – kako bude njima, tako će biti i meni,“ izjavio je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić. 

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom. 

Popularni Članci