'

TEHNIČKA DOSTIGNUĆA I ZAŠTITA OKOLIŠA Danas se održava međunarodni kongres u sklopu projekta Povijesni vrtovi dubrovačkog područja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: P.S.
Danas je oodržan međunarodni kongres na temu „Predstavljanje pametnih tehničkih dostignuća i metodologija u svrhu zaštite okoliša i podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju prirodne baštine“ u organizaciji Javne ustanove rezervat Lokrum. Brojni izlagači iz znanstvene i stručne zajednice izložili su napredna tehnička rješenja koja se koriste u zaštiti okoliša i prirode.

Projekt “Povijesni vrtovi dubrovačkog područja” je trogodišnji projekt započet 1. prosinca 2018. godine. Prijavljen je i prihvaćen u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava za PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE i sufinanciran sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nikolina Grković, ravnateljica Javne ustanove rezervata Lokrum, pozdravila je okupljene i naznačila važnost suradnje JURL Lokrum i Arboretuma Trsteno i izrazila želju za uključenjem javnosti u razgovore o temama zaštite okoliša i pozvala na veći interes građana za ovakvim temama. 

"Ovaj kongres realiziran je u svrhu povezivanja dva zaštićena područja, Arboretuma Trsteno i Javne ustavnove rezervata Lokrum. Očekujemo da će raznolikost tema na ovome kongresu u svrhu zaštite okoliša i efikasnog upravljanja zaštićenim područjima potaknuti na konstruktivnu raspravu i nove suradnje."

Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma Trsteno, ispričao je okupljenima o povijesti Arboretuma i njegovoj važnosti za dubrovačko područje i baštinu. Okupljene je upoznao i sa tehnološkim dostignućima u Arboretumu HAZU u Trstenom.  "Projekt je bio složen, zbog mnogih aktivnosti. Samo neke od važnih aktivnosti koje smo provodili jest nabava broda kojim će se povezati Lokrum i Arboretum, izgradnja Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju, uspostavljena je edukativna interaktivna staza u masliniku arboretuma, postavljeni su informativni paneli, web aplikacija, pametni spremnici za otpad, brojači posjetitelja, dizajnirani su suveniri, izrađene su web stranice projekta i Centra HAZU" istaknuo je.

Jelena Lončarić, privremena pročelnica Odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu Grada Dubrovnika pozdravila je u ime Grada Dubrovnika sve okupljene na kongresu.

"Ovo su područja duge prirodoslovne tradicije i znanstveno istraživačkog rada. Arboretum u Trstenome i Lokrum su najstariji zaštićeni dijelovi prirode Republike Hrvatske. Drago mi je da se kao rezultat ovoga projekta održava današnji kongres. Vjerujem da će današnji skup rezultati dragocjenom razmjenom znanja i iskustva za neke nove projekte" poručila je Lončarić.

Popularni Članci