'

Knežević: Turudić je bio 'joker zovi' kriminalcima, a u Dubrovniku je sprega kriminala i politike još jača

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
"Turudić je bio 'joker zovi' svim viđenijim kriminalcima, a u Dubrovniku je sprega kriminala i politike još i jača", poručila je danas članica stranke Centar Viktorija Knežević i pozvala građane na prosvjed u subotu na Markovom trgu u Zagrebu u 11 sati. 

Saborska zastupnica stranke Centar Marijana Puljak i Centrova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika na predstojećim lokalnim izborima, Viktorija Knežević, održale su danas konferenciju za medije u Gradu pozivajući građane na prosvjed u Zagrebu. 

Goran Mratinović/DD

"Korupcija, klijentelizam, negativna selekcija, stranačka knjižica koja je jedino mjerilo za napredovanje u ovoj državi, neodgovorno upravljanje javnim resursima - sve su to razlozi zbog kojih mladi napuštaju Hrvatsku i traže svoje mjesto pod suncem bilo gdje samo ne u Hrvatskoj. U takvom okruženju Andrej Plenković se dobrano potrudio osigurati da na čelo državnog odvjetništva dođe njegov čovjek ili 'njihov dečko'. A zašto? Iz jednog jedinog razloga - da 'njihov dečko' osigura da ne iscure nove afere HDZ-a u javnost, a pritom pogotovo one koje na neki način inkriminiraju Andreja Plenkovića, da ne bi slučajno izašle još neke poruke gdje bi našli inicijale AP", kazala je Puljak i poručila kako je Plenković karijeru počeo rečenicom 'stranka ne može biti taoc jednoga čovjeka', a potom cijelu Hrvatsku učinio njegovim taocem. 

"Turudić je bio joker zovi kriminalcima"

Viktorija Knežević naglasila je kako je HDZ stranka pravomoćno osuđena za korupciju, poentirajući kako nikad nisu imali interese građana na listi prioriteta. 

"Uvijek su samo i jedino njihovi stranački interesi bili glavni pokretač svih njihovih akcija. Posljednji njihov potez, izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika je samo još jedan čavao u lijesu Hrvatske kao pravne države. Oni su izabrali čovjeka koji je, možda bi najbolje za njega bilo reći - bio joker zovi svim viđenijim kriminalcima u ovoj zemlji", istaknula je Knežević i dodala kako on izborom za glavnog državnog odvjetnika postaje onaj s najvećom moći.

"Njega moraju slušati svi niže rangirani državni odvjetnici i on onda ima potpuno zakonit uvid u baš svaki spis. Tako baš svakome kriminalcu, koji uspije do njega doći, može odati što se tamo događa", kazala je i poručila kako je Hrvatska sada na prekretnici.

"Ispred nas je izbor - hoćemo li nastaviti ovaj sunovrat prema stranačkoj državi premreženom korupcijom i klijentelizmom ili ćemo se izboriti za bolje društvo, za pravdu i za pravičnu državu. Stoga pozivam građane na prosvjed koji će se održati u subotu na Markovom trgu u 11 sati, kako bi se zajedničkim snagama izborili za bolje društvo", rekla je. 

"HDZ nikad nije preuzeo odgovornost za Hrvatsku jer njemu interesi hrvatskih građana nikad nisu prioritet. HDZ-u je prioritet interes stranke, rođaka, kumova, prijatelja... Mi se moramo izboriti, od njih oteti našu državu i vratiti je nazad građanima. Zbog toga je izuzetno važno da se građani odazovu pozivu i dođu na Markov trg u što većem broju. Pokažimo kako je pred nama jedan vrlo jednostavan izbor - ili HDZ ili Hrvatska", poručila je Knežević.

Goran Mratinović/DD

"Sprega između kriminala i politike u Dubrovniku je jaka" 

Na pitanje preslikava li se korupcija i klijentelizam i na Dubrovnik, gdje je vladajuća stranka HDZ, Knežević odgovara - "naravno". 

"Sve se preslikava na lokalnu razinu. Ja bih rekla da je ovdje ta sprega između kriminala i politike još i jača. Mato Franković ima svoj zavičajni klub u policiji i državnom odvjetništvu koji mu očigledno dobro, pouzdano i postojano štiti leđa. Prošle godine smo svjedočili orgiji dokaza o slučaju kupovine dionica Luke Dubrovnik za različitu cijenu i do današnjega dana nitko se nije ni nakašljao u nadležnim institucijama. Doslovno sve što HDZ radi u Dubrovniku je praćeno nekim oblikom afere. Mi vidimo da u Dubrovniku nema HDZ-ovaca privedenih niti zbog obiteljskog nasilja, kao što se vrlo često privode po nekim drugim sredinama, a kamoli za neki drugi ozbiljniji oblik kriminala, jer su očito dobro umreženi s  institucijama", rekla je. 

Upitana može li stranka Centar osvojiti vlast u Dubrovniku kako su učinili u Splitu, Marijana Puljak odgovara: 

"Stranka Centar sada upravlja drugim najvećim gradom u Hrvatskoj i pokazuje što znači odgovorno upravljanje, odnosno upravljanje javnim novcem u interesu građana. To je način upravljanja kojega želimo preslikati na sve druge gradove, a u budućnosti i na Hrvatsku. Pozivamo da građani pogledaju i vide kako postoji drugačija politika, nisu svi političari isti i ima nade, pogledajte kako Centar upravlja u Splitu, jer to želimo i Dubrovniku u budućnosti. Svakako imamo šanse ovdje, imamo najbolju moguću kandidatkinju i zaista jedinu koja može srušiti HDZ-u u Dubrovniku", rekla je. 

Centar za sada organizira prijevoz do prosvjeda u Zagrebu iz Splita i Rijeke, a ako ima zainteresiranih i iz drugih gradova, ovisno o broju prijavljenih postoji mogućnost organiziranja prijevoza. 

"Ukoliko bude zainteresiranih mi ćemo iz Dubrovnika organizirati autobusni prijevoz za građane koji žele ići na prosvijed, a ja svakako idem, već sam svoju kartu kupila", poručila je Knežević. 

Popularni Članci