Katedralni zbor iz Mostara gostovao u dubrovačkoj katedrali

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Biskupija
Katedralni mješoviti zbor „Marija“ iz Mostara gostovao je u nedjelju, 5. listopada u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku gdje su predvodili liturgijsko pjevanje na večernjoj misi, a nakon mise održali su koncert.

Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni kapelan don Marin Lučić, a katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, predstavljajući goste, istaknuo je kako je voditelj ovog zbora maestro don Niko Luburić, član uredništva časopisa za crkvenu glazbu „Sv. Cecilija“ i sakupljač glazbene baštine Hercegovine, objavio već desetak knjiga te tijekom svog svećeničkog života osnovao i vodio nekoliko zborova.

Uz orguljašku pratnju s. Mateje Krešić Katedralni mještoviti zbor „Marija“ iz Mostara izveo je djela G.F. Händela, V. Novaka, B. Marcella, L. Van Beethovena, K. Kolba, M. Cetinić, C. Gounoda, W.A. Mozarta i N. Luburića.

Na početku konceta izvedena je himna mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve „Šator si Božji“ za koju je riječi napisala s. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević), a glazbu je napisao voditelj zbora don Niko Luburić.

Zbor katedrale u Mostaru postupno je nastajao od posvete katedrale 1980. godine. Prvo važnije gostovanje bilo je u “Zaljevu hrvatskih svetaca” odnosno u Perastu i Kotoru 1984. godine. Godina 1985. bila je godina Crkvene glazbe i tom prigodom nastupali su u Zagrebu na Kaptolu. Uz redovito pjevanje na nedjeljnim i blagdanskim misama u katedrali, slijedila su brojna gostovanja i nastupi u župama u Bosni i Hercegovini te u Hrvatskoj. Među najvažnijim su svakako dioništvo u liturgijskom pjevanju za vrijeme Papinog pohoda Bosni i Hercegovini u Sarajevu 1997. i Banja Luci 2003. godine, kao i za vrijeme Papinog boravka u Splitu 1998. godine. U jubilarnoj 2000. godinu snimili su svoj prvi nosač zvuka s božićnim pjesmama, a nakon toga još tri CD-a s korizmenim, uskrsnim i Gospinim pjesmama. Danas zbor ima oko pedesetak članova među kojima i veliki broj mladih. Osim na crkvenim događanjima sudjeluju i na prigodnim kulturnim manifestacijama u Mostaru.

Popularni Članci