KAOS NA PESKARIJI SE NASTAVLJA Natječaj za koncesiju opet poništen, Županija zatražila očitovanje Dadića i Vićana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Županijske lučke uprave Dubrovnik zatražila je očitovanje od ravnatelja ustanove Željka Dadića, kao i predsjednika Upravnog vijeća ŽLUD-a Pera Vićana, zbog odluke Ministarstva o poništenju drugog natječaja za koncesiju na Peskariji, doznaje Dubrovački dnevnik.

Prema informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, rješenje je doneseno 19. svibnja. Upravno vijeće Županijske lučke uprave Dubrovnik izabralo je ponudu tvrtke Mea Culpa d.o.o. u vlasništvu Marija Zvona i Hrvatine Nižić Grubišić, supruge dubrovačkog poduzetnika Dragana Grubišića, a na to se rješenje žalila tvrtka Movida Dos j.d.o.o. u vlasništvu Renata Smoljka. Ministarstvo u svom rješenju ističe kako je ponuda bila nepotpuna. 

Neslužbeno doznajemo i kako je slučaj vraćen Županijskoj lučkoj upravi na ponovno postupanje, što bi u prijevodu značilo kako bi Upravno vijeće trebalo poništiti natječaj. Župan Dobroslavić zatražio je očitovanja. 

ZAVRZLAME TRAJU VEĆ DRUGU GODINU 

Ovaj prostor koji je pravi turistički biser i dalje zjapi prazan. Peskarija nije samo jedna u nizu javnih površina s turističkom ponudom, fotografije restorana uz more na najljepšem lučkom području obišle su svijet, na razglednicama, promotivnim fotografijama, objavama na društvenim mrežama... Sve to očekuju gosti koji u Dubrovnik dolaze, a već drugu godinu zbog zavrzlame oko dodjele koncesije ne vide ono očekivano.  

Posljednjih tjedana policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodi izvide i krim istraživanje, a koje se vezuje uz Županijsku lučku upravu Dubrovnik, na ispitivanju je tako već i bio, što je ranije potvrđeno za Dubrovački dnevnik, ravnatelj ustanove Željko Dadić. 

Podsjetimo, 'u borbi' za koncesiju ovog područja nalaze se tvrtke Movida Dos j.d.o.o. i Mea Culpa d.o.o. odnosno Dubrovačke boje d.o.o., vlasnika Renata Smoljka, odnosno Marija Zvona. 

Još u ljeto prošle godine Ministarstvo je poništilo Natječaj za dodjelu prostora starog gradskog porta, odnosno Peskarije. Prije poništenja, prostor od 200 kvadrata dobila je tvrtka Movida dos d.o.o. Kako su tada naveli u svom rješenju, kao nepravilnost su iz Ministarstva naveli činjenicu kako je Županijska lučka uprava ponude tvrtki Mea Culpa d.o.o. i Dubrovačke boje d.o.o., koje su se također javile na natječaj,  ''nezakonito'' ocijenila ''nepotpunima'', odnosno kako im nedostaje dokaz i jamstvo da raspolažu potrebnim financijskim sredstvima ili izvorima sredstava za ostvarenje plana i programa rada i investicija. Iz Ministarstva su tada, nakon više mjeseci razmatranja Žalbe koju su uputile tvrtke koje nisu odabrane, pojasnili kako nigdje nije bilo navedeno koji su dokazi potrebni da bi se dokazalo financijsku sposobnost za investiciju te da je za to trebalo propisati dostavu isključivo bankarske garancije te pismo namjere poslovne banke. 

TRAKAVICA OKO KONCESIJE

Dubrovački dnevnik tijekom cijelog procesa pratio je ‘trakavicu’ vezanu uz ovaj prostor koji je zbog zavrzlama još uvijek bez koncesionara. Naime, prostor gradskog porta razdijeljen je u dva koncesijska područja. Jednu cjelinu čini prostor restorana Lokanda s nekoliko kvadrata prostora ispred restorana, a taj natječaj prošao je bez muke. Koncesiju je dobio dubrovački poduzetnik Mario Zvono s partnericom Hrvatinom Nižić Grubišić, suprugom dubrovačkog poduzetnika Dragana Grubišića.

Njih dvoje preuzeli su tvrtku Mea Culpa d.o.o. od nekadašnjeg koncesionara Mara Hajdarhodžića, i ta tvrtka trenutno ima koncesiju za prostor restorana i popratne stolove ispred objekta, dok se za prostor od 200 kvadrata pokraj spomenute lokacije prijavila tvrtka Dubrovačke boje d.o.o., a kojoj je jedini vlasnik i osnivač Zvono. Osim njega, prijavio se, pa 'u prvom krugu' koncesiju i po odluci Upravnog vijeća ŽLUD-a dobio Renato Smoljko s tvrtkom Movida Dos j.d.o.o.

Nakon što je dobio koncesiju, Smoljko je kao investitor tijekom priprema za investiciju i turističku sezonu uložio znatna financijska sredstva te zaposlio djelatnike, što je rezultiralo financijskim gubitkom zbog odluke Ministarstva koje je nakon više mjeseci poništilo odluku Županijske lučke uprave Dubrovnik. Posljedično su zbog sezone u kojoj je vrijedna površina ostala bez ugostiteljske djelatnosti izgubili, i sam Grad, i Država.

NOVA ODLUKA O PONIŠTENJU 

U studenom 2022. godine raspisan je novi natječaj za koncesiju ovoga područja, a prema Odluci Upravnog vijeća ŽLUD-a, koncesiju je taj put dobila Zvonova tvrtka Dubrovačke boje, a Smoljkova Movida Dos j.d.o. se žali. Žalba odlazi drugostupanjskom tijelu, odnosno Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje u konačnici odlučuje još jednom poništiti sve odluke Županijske lučke uprave Dubrovnik, i po drugi put Peskarija ostaje bez koncesionara. 

Iako zasad nema nikakvih službenih potvrda o povezanosti ovih događaja, može se spomenuti kako su poduzetnici iz slučaja natječaja na Peskariji postali tema istražnih radnji zbog paljevine automobila, a koji je zapaljen u Solitudu Draganu Grubišiću. Zbog trajanja istražnih radnji, o ovim slučajevima nije moguće dobiti konkretna saznjanja, ali možda ne treba zaobići činjenicu kako detaljna policijska istraga može uključivati razgovore s brojnim osobama koje na bilo koji način mogu doprinijeti istražnim radnjama. 

Popularni Članci