MUĆKE ILI SKANDAL? Sezona je prošla, izabrani koncesionar izgubio je stotine tisuća kuna, a natječaj je poništen

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Atraktivni prostor u Gradu i dalje je prazan, Ministarstvo je odlučilo kako natječaj nije dobro odrađen i sada sve ide ispočetka, situacija je ovo koju bi mogli nazvati i skandalom

Porat, neki će reći i Peskarija, biser Grada uz more, mjesto neprocjenjive vrijednosti uz povijesnu luku, podno zidina s jednim od najljepših ambijenata, ma i u svijetu, ali i dobar generator novaca, naravno za one koji imaju njuha za biznis. Takvih u Dubrovniku, srećom, ne nedostaje. Nije čudno što je sada oko na atraktivni prostor bacio još jedan igrač – nakon što je budući koncesionar odabran putem provedenog natječaja još početkom godine. 

Taj budući koncesionar (bio) je Renato Smoljko s firmom Movida dos, kako je Dubrovački dnevnik još u ožujku prvi pisao, a odabran je odlukom Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Dubrovnik. Iako nam je Smoljko kratko kazao da na ovu temu nema komentara, kako doznajemo od njemu bliskih izvora, on se danas hvata za glavu, izgubio je otprilike 600 tisuća kuna koje je utrošio na papirologiju za natječaj, kao i nabavku opreme nakon što je izabran kao najpovoljniji ponuditelj na natječaju, i na koncu za plaće šest zaposlenika koje je 'držao' dok čeka konačno odobrenje za rad. 

Goran Mratinović/DD

Nije ga dočekao. Jer još jedan 'veliki igrač' bacio je oko na atraktivni prostor, a natječaj je pao. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je odlučilo – Županijska lučka uprava Dubrovnik nije ga odradila kako treba. Rezultat je to žalbe koju je prema Ministarstvu uputilo društvo Dubrovačke boje d.o.o., čiji je jedini osnivač i član uprave Mario Zvono. 

SVE JE POČELO KAD JE IZ IGRE ISPAO HAJDARHODŽIĆ

Zvono je ušao u posao s Hrvatinom Nižić Grubišić, suprugom nadaleko poznatog dubrovačkog poduzetnika Dragana Grubišića. Oni su već ranije preuzeli društvo Mea culpa čiji je vlasnik bio Maro Hajdarhodžić, i tako bacili kuhaču u posao u atraktivnom restoranu Lokanda – Peskarija.

No, ono što je u najmanju ruku neobično jest što unutar objekta posluje firma Mea culpa, dok je na natječaju Županijske lučke uprave Dubrovnik za manji prostor ispred objekta, kao najpovoljniji ponuditelj odabrana tvrtka Dubrovačke boje, koja između ostalog, uz koncesijsku naknadu treba plaćati i dva posto od ostvarenih prihoda. 

Tako su dvije tvrtke ušle u posao jednoga lokala. Pitanje se nameće samo po sebi: zašto bi Dubrovačke boje poslovale na taraci, a Mea culpa u unutrašnjosti objekta? Hrana za goste u unutrašnjosti i one na taraci dolazi iz iste kuhinje, dvije firme dijele jedna vrata, a ključ tih vrata drži ista osoba – Mario Zvono, uz Hrvatinu Nižić Grubišić kao članicu društva s unutarnje strane vrata, u firmi Mea Culpa.

 Iz dobro upućenih izvora doznajemo kako je plan sadašnjih koncesionara izgurati tvrtku Mea culpa iz posla u Portu, s obzirom na to da su je novi vlasnici dobili uz priličan gubitak koji je nakupila u posljednjim godinama. Plan je, prema neslužbenim informacijama našega izvora, ovu tvrtku 'poslati' u stečaj, a poslovanje nastaviti kroz društvo Dubrovačke boje, a koje prema trenutno dostupnim službenim podacima ima nula zaposlenih i posluje s gubitkom, a koje bi trebalo plaćati dva posto od prihoda na taraci ispred lokala. 

Goran Mratinović/DD

ĐE JE PREŠA?

„Rješenje povodom žalbe trgovačkog društva 'Dubrovačke boje d.o.o.' izjavljene na Odluku Županijske lučke uprave Dubrovnik o davanju koncesije na pomorskom dobru doneseno je dana 27. srpnja 2022. godine“, istaknuli su za Dubrovački dnevnik u odgovoru iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a vezano uz natječaj za koncesijsko područje od 200 kvadrata u Portu. 

Nije zgorega podsjetiti i kako je Ministarstvu trebalo 'samo' pet mjeseci da riješi žalbu koja je zaprimljena još 28. veljače. Žalba je onda - naravno kako to biva u hrvatskim postupcima - bila nepotpuna, još koji tjedan trajalo je čekanje na ispravnu dokumentaciju pa je krajem svibnja Ministarstvo krenulo u rješavanje i krajem srpnja zaključilo – nije dobro, natječaj treba ponoviti. Tako je jedan od najatraktivnijih prostora u gradu ostao prazan cijelu godinu.

Inače, ovakva situacija u kojoj država, odnosno Ministarstvo ruši natječaj i Odluku jedinice lokalne ili regionalne samouprave je izrazito rijedak.

„NETRANSPARENTNO I NEZAKONITO“

Ministarstvo smatra kako je u cjelokupnom postupku dodjele koncesije za ovih 200 kvadrata činjenično stanje nepotpuno i nepravilno utvrđeno, te da su Odluke koje je donijelo Upravno vijeće Županijske lučke uprave Dubrovnik nezakonite, zbog čega je 'srušilo' cijeli natječaj. 

Točnije, pri odabiru budućeg koncesionara dvije ponude (društava Mea Culpa i Dubrovačke boje) su ocijenjene nepotpunima, odnosno da im nedostaje dokaz i jamstvo da raspolažu potrebnim financijskim sredstvima ili izvorima sredstava za ostvarenje plana i programa rada i investicija. 

Međutim, Ministarstvo ističe da nigdje nije navedeno koji su to dokazi potrebni da bi se isto dokazalo. Zbog toga je Ministarstvo zaključilo da su Dubrovačke boje u pravu što se tiče njihove žalbe na Odluku, odnosno da bez jasnih kriterija i parametara ni sami nisu mogli znati kojom to dokumentacijom moraju dokazati da raspolažu financijskim sredstvima za ostvarenje planova na 200 kvadrata koncesijskog područja za koje su se nadmetali. 

Iz Ministarstva su istaknuli kako je kao jedini oblik jamstva trebalo propisati isključivo bankarsku garanciju te pismo namjere poslovne banke, a ne zadužnice ponuditelja. Osim toga ističu i da je dovoljno da studija gospodarske opravdanosti sadrži visinu ulaganja i način amortizacije. 

Stoga je Ministarstvo odlučilo kako prvotni razlog zbog kojeg Mea Culpa i Dubrovačke boje nisu mogle biti izabrane kao koncesionar nije valjan. 

„Nedostajanje jasnih kriterija u utvrđivanju postojanja jamstva ukazuje na netransparentnost u postupku donošenja koncesije na pomorskom dobru, ali i postupanje suprotno važećim propisima“ – oštri su iz Ministarstva.

Goran Mratinović/DD

ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA OSTALA BEZ VIŠE OD MILIJUN KUNA 

„Nama je došlo rješenje o poništenju Odluke i kada svi zakonski rokovi prođu trebamo pokrenuti novi postupak, Upravno vijeće će onda donijeti odluku o namjeri davanja koncesije i nakon toga objaviti u Narodnim novinama natječaj“, govori nam ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik i dodaje kako će prvo vidjeti je li netko dignuo tužbu prema Upravnom sudu u Splitu s obzirom na to da protiv rješenja Ministarstva žalba nije dopuštena. „Kada dobijemo povratnu informaciju od suda, Upravno vijeće će se sastati, donijeti odluku i objaviti natječaj“, govori Dadić i dodaje kako ne zna kada će to biti. 

Veliki novci su u igri, pa je velike novce izgubila i Županijska lučka uprava, no nije se baš neka velika 'bura' dignula oko toga. Pitali smo Dadića za komentar o svemu. 

„Izgubili smo ove sezone ono što nismo mogli naplatiti jer se nije potpisao koncesijski ugovor. Ponuđač kojem je Upravno vijeće ŽLU dodijelilo koncesiju je ponudio 900 tisuća kuna godišnje uz dva posto varijabilnog dijela“, govori nam Dadić.

OBISTINILA SU SE PISANJA DUBROVAČKOG DNEVNIKA 

Naime, još u travnju pisali smo o problemu koji stoji pred Županijskom lučkom upravom, nakon što je u Ministarstvu zaprimljena žalba na Odluku o odabiru koncesionara, u javnost je izašla informacija kako Ministarstvo nema rok unutar kojega mora donijeti rješenje. Već tada je atraktivnom prostoru prijetila sudbina katastrofalne sezone bez turističke ponude. To se na kraju i dogodilo.

Podsjetimo, u Portu je ove godine u planu Renata Smoljka bila kušaonica s lokalnim proizvodima poput kamenica, mariniranih inćuna, srdela, domaćeg vina i koktela. Tako je na 200 kvadrata koncesijskog područja trebao biti postavljen otvoreni šank uz 40 do 50 stolova. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika

Popularni Članci