Zapovjednik Krilanović: 'Voljeli bismo imati vatrogasni brod, a prioritet nam je novi kolektivni ugovor'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Konačno bi se moglo realizirati pitanje nabavke vatrogasnog broda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojeg bi vatrogasci koristili za intervencije na moru i otocima.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović potvrdio je kako je razgovarao s gradonačelnikom Matom Frankovićem koji je, prema njegovim navodima, izrazio pozitivan stav oko nabavke vatrogasnog broda.

- Mislim da bi naša postrojba trebala imati vatrogasni broj jer to je prvenstveno sigurnost za građane. S policijom i Lučkom kapetanijom imamo dobru suradnju pa se i bez njega snalazimo, no nemamo mogućnost samostalnog manevriranja. Treba razmišljati o situaciji koja se može nenadano dogoditi - da u jednom trenutku policijski brod može biti naprimjer na Prevlaci, od Kapetanje spašavati nekoga, a u to isto vrijeme može izbiti požar na nekom od otoka. Tada bi vatrogasci bili nemoćni - govori Stijepko Krilanović te dodaje kako je vatrogascima potreban "požarni brod" koji je prema njegovim procjenama "širok pojam". Krilanović pojašnjava kako vatrogasni brod može biti pedeset metara dužine, no ističe da takav vatrogascima nije potreban.

- Nama bi trebao izdimenzionirani broj koji bi služio za prijevoz vatrogasaca i za manje intervencije na moru, a bilo bi dobro kada bi bio polivalentan. Kao takvog mogle bi koristiti i druge žurne službe osim vatrogasaca poput medicinskog prijevoza, ali i za gašenje polovila od 15-ak metara koja plove dubrovačkim akvatorijem - kazao je zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci dodavši kako je potrebno u nabavku broda "uključiti više čimbenika."

- Za sve morske površine nadležna je Dubrovačko-neretvanska županije, no prije par godina Dubrovački vatrogasci su išli gasiti požar na jahti na Prevlaci jer zapravo nema tko drugi to raditi. Mi smo najjača postrojba na ovom području tako da uvijek reagiramo bez obzira na nadležnost - naznačio je Krilanović koji je mišljenja kako bi se Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija trebali surađivati u nabavci broda za vatrogasce jer oni trenutno, prema Krilanovićevim riječima, požare na morskim površinama gase "priručno".

Krilanović je mišljenja kako je nabavka broda "velika stvar" te dodaje kako on zasigurno dosta košta.

- Kažu da se čovjek se veseli dva puta zbog broda – kada ga kupi i kada ga proda. To zapravo govori kako je brod skupa investicija jer su veliki troškovi oko posade, servisa, veza... Brod je velika i korisna stvar, ali i opterećenje - rekao je Krilanović. Govoreći o kadru koji bi se brinuo za brod Krilanović ističe kako među Dubrovačkim vatrogascima ima nekoliko strojara koji se razumiju u taj posao tako da bi oni bili zaduženi za to, no mišljenja je kako je nabavka broda "veći zahvat" koji će prema njegovim procjenama pričekati do 2019. godine.

Trenutno su vatrogascima prioritet pregovori oko sklapanja novog kolektivnog ugovora Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci čime bi se konačno stekli uvjeti za izjednačavanje primanja vatrogasaca s plaćama u upravnim tijelima Grada Dubrovnika.

- Vatrogasci imaju jako male plaće, a rade vikendima i noću te uz sve to životi su im u opasnosti sigurno tri do četiri puta godišnje - rekao je zapovjednik Krilanović istaknuvši kako po pitanju opreme, vatrogasci krajem svake godine za potrebe obnove voznog parka imaju planove za sljedeću godinu.

- To se odnosi i na kapitalna ulaganja tako da ove godine planiramo još jedno navalno vozilo – zaključio je za Dubrovački dnevnik zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović.

Aida Čakić

Popularni Članci