test

ROBOTI ĆE BITI KVALITETNO RJEŠENJE ZA PODMORJE 'Jadransko more nije tako kristalno čisto kako se volimo hvaliti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
U sklopu županijske manifestacije Eko rujan, u Dubrovniku je u srijedu održana konferencija za medije na temu partnerskog sastanka i preliminarnih testiranja u sklopu projekta SeaClear kojim se razvija autonomni sustav robota za prikupljanje otpada iz mora.

Naime, 15. i 16. rujna u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, u prostorima Studentskog doma i Sveučilišnog kompleksa na Bistrini, održava se partnerski sastanak projekta SeaClear, trenutno jednog od najzanimljivijih akcija na sceni projekata financiranih EU sredstvima. Fokusna aktivnost je razvoj prototipa autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Kao prateće događanje partnerskom sastanku, Sveučilište u Dubrovniku zajedno sa stručnim dijelom konzorcija, provodi preliminarna testiranja dijelova autonomnog sustava robota u akvatoriju Lokruma.

Projekt je počeo 2020., a trajat će do kraja 2023. godine. Koordiniran je sa sveučilištem u Nizozemskoj, Minhenu, lučkom upravom iz Hamburga te jednom tvrtkom iz Francuske. Njegov puni naziv je Pretraživanje i identifikacija otpada korištenjem autonomnog robota. Današnja konferencija se održala u sklopu županijske manifestacije Eko rujan.

Prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević istaknula je kako dubrovačko sveučilište provodi oko 40 projekata od kojih je veliki dio povezan s istraživanjima mora i praćenja ekosustava.

- Drago mi je da se bavimo time i da pokušavamo pronaći rješenja za antropogene utjecaje koji su sve jači na Jadranu. Sredozemno more je trenutno jedno od najonečišćenijih na svijetu, a Jadran je samo mali zaljev. Često mu tepamo kako je kristalno čist, ali potrebna je puno veća zaštita jer malo ulažemo u taj vrijedni resurs - kazala je Pečarević dodavši kako je zadovoljna što je taj problem prepoznat na razini Županije gdje se provodi niz akcija i istraživanja.

- Bavimo se otpadom iz mora koji je na našem području posebno istaknut. Na udaru smo struja koje nose otpad iz drugih zemalja, a otpad se stvara i na ovom području. Istražujemo otpad koji je najviše vidljiv i onaj koji je na dnu poput mikroplastike - dodala je prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević.

Voditeljica projekta SeaClear za Sveučilište u Dubrovniku Ivana Palunko pojasnila je kako je ovaj projekt zbog koronavirusa demonstriran tek nakon 18 mjeseci od istraživanja. On je prema njezinom mišljenju važan zbog razvoja sustava i umjetne inteligencije.

Vodeći partner projekta SeaClear Bart De Schutter s nizozemskog sveučilišta naglasio je kako će ovaj projekt pospješiti čistoću mora.

- Osnovna ideja je koristiti autonomne robote koji su operativniji od ronioca. U cjelokupnom sustavu koristimo bespilotne letjelice, a jedan od podvodnih robota se koristi kao kamera kako bi locirao opada i te podatke slao drugom koji ima hvataljku te prikuplja otpad i ubacuje ih i košaricu - pojasnio je partner projekta SeaClear Bart De Schutter.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je 'hrvatsko more čisto, ali ipak ima veliku količinu stvari koje tamo ne pripadaju'.

- Mi smo ih do sad uklanjali uz pomoć ronioca kojima smo zahvalni na tomu. Uz ovaj projekt će to raditi roboti što će olakšati posebno na onim mjestima koja nisu dostupna. Vjerujem kako ćemo uz pomoć robota dobiti kvalitetno rješenje za čisto podmorje - zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Popularni Članci