IZVRSNE VIJESTI IZ BOLNICE Nabavkom ovog aparata više nećete morati odlaziti u Split ili Zagreb raditi pretrage

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na današnjoj konferenciji za medije u Općoj bolnici Dubrovnik predstavljen je novi imunokemijski analizator, aparat namijenjen testiranju na alergije u laboratorijskog dijagnostici.

Riječ je o Siemensovom uređaju, modela Immulite 2000 koji uvelike olakšava liječenje pacijenata s alergijama. Analizator je zadnji korak u zaokruživanju priče Opće bolnice Dubrovnik u pristupu alergološkim istraživanjima.

Sam uređaj predstavili su ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku Antonija Perović, voditeljica Odjela za pedijatriju Marija Radonić te voditelj Odjela za pulmologiju i imunologiju Žarko Vrbica.

Ravnatelj Bekić istaknuo je kako i ovaj uređaj svjedoči dobrom radu dubrovačke bolnice te činjenici kako se trude ići ukorak sa svjetskim trendovima. 'Ova nova vrijedna akvizicija služi za alergološka ispitivanja te je vrlo bitna za sve naše pacijente koji imaju neki oblik alergije. Pacijenti odsad testiranja mogu raditi u Dubrovniku, odnosno, ne moraju putovati u veće centre poput Splita i Zagreba ili privatne ustanove', istaknuo je Bekić.

Voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku Antonija Perović naglasila je kako će se edukacija za rukovanje uređajem u bolnici održati sutra. 'Radi se o imunokemijskom analizatoru koji zbog svoje metodologije ima vrlo visoku osjetljivost za detektiranje alergena. Odabrani su alergeni specifični za naše podneblje, najviše prema potrebama pedijatrijsko-alergološke ambulante. Na samom uređaju može se raditi s oko 405 alergena, bilo pojedinačno ili u paletama', kazala je Perović te naglasila kako se nada kako će se paleta alergena s vremenom i širiti.

Voditeljica Odjela za pedijatriju dubrovačke bolnice Marija Radonić istaknula je kako je alergija jedna od najčešćih bolesti modernog doba te kako svako treće dijete boluje od nekog oblika alergije. 'Ovaj uređaj svakako olakšava dijagnostiku. Naša bolnica na njega je čekala gotovo 20 godina, a u tom razdoblju mi smo uzorke slali u druge centre pa bi se nalazi čekali i više od tri tjedna ili bi pacijeniti bili primorani odlaziti u privatne ustanove', naglasila je Radonić.

Žarko Vrbica, voditelj Odjela za pulmologiju i imunologiju istaknuo je kako Dubrovnik ima dugu povijest alergologije i kontinuitet medicine na tom polju. 'Kod djece je bitno dobro definirati bolest i pravilno je i na vrijeme liječiti. Treba reći i kako uređaj koji nam je stigao nije osnova liječenja već vrlo važna pomoćna metoda. Ovaj aparat omogućit će personaliziranu medicinu na području alergologije, odnosno neće se više davati svima isti lijekovi. Terapije će se slagati prema tipu alergije i onome na što je pacijent alergičan', rekao je Vrbica.

Inače analizator za alergijska ispitivanja, kao metoda utvrđivanja alergija, omogućit će bolji pristup pacijentu i specifično liječenje.

Popularni Članci