'

Ivana Marija Vidović članica uglednog međunarodnog žirija: "Natjecateljima želim rast i cvat jer se radi o prekrasnim pijanistima"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U puiškom gradu Acquaviva delle fonti koji je dio metropolitanskog grada Barija, a koje je jedno od najzanimljivijih odredišta na visoravni Murge, nedaleko od jadranske i jonske obale već se osmu godinu za redom organizira međunarodno pijanističko natjecanje Concorso Città Acquaviva delle fonti – Premio Giovanni Colafemmina.

Natjecanje lavi dječaka koji je u ranoj 18. godini svog života tragično preminuo. Njegova obitelj uz njegovog profesora klavira došli su na ideju koja je toliko humana i važna: organizirati Akademiju i Međunarodno natjecanje klavira kojega je Giovanni toliko živio i volio.

Bio je darovit mladić s mnogim već priznanjima u svojoj mladoj dobi a sada se njegovo ime pronosi diljem svijeta i njegovi roditelji postaju tako roditelji mnogim mladim pobjednicima i natjecateljima kako je to istaknuo u svom dirljivom i značajnom govoru maestro Konstantin Bogino koji je predsjedavao stručnim žirijem.

Pobjednici ove edicije natjecanja koje spada među ugledna natjecanja Alink – Argerich fondacije su japanski mladi pijanisti Nagino Maruyama, Akihito Maruyama koji su ex - aequo dobitnici prve nagrade oboje interpretirajući Chopinov Prvi koncert za klavir i orkestar u e-molu op.11 uz pratnju Orchestra Filarmonica Pugliese i pod palicom maestra Giovannija Minafre.

U stručnom žiriju po drugi put našla se dubrovačka umjetnica pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović koja je prepuna dojmova o povratku izjavila:
„Kao sjeme zelenih tapeta maslinika i bezbrojnih stabala trešanja ili artičoka predivne Puglie, utkali smo u sve natjecatelje poruku i krasne nagrade onim boljima na ovom natjecanju. Želim im rast i cvat jer se radi o prekrasnim pijanistima i nadasve posebnim mladim ljudima. Još uvijek obasjana suncem kroz čipkanu, kamenu rozetu krasne katedrale grada Acquaviva teško se vratit u nimalo laku svakodnevnicu današnjice a čast da sam mogla surađivati i dijeliti mišljenja, odlučivati o pobjednicima i tijeku natjecanja te učiti od velikog maestra Konstantin Boginoa i drugih kolega činjenica je koja me bogati, uveseljava i daje mi nadu da prave vrijednosti još nisu u potpunosti išćezle i da nam još uvijek često i s pravom u oku pokoja suza zablista!“

Žiri su još sačinjavali ugledni profesori i pijanisti Maurizio Matarrese, Carla Aventaggiato, Sabrina Dente, Giovanna Valente iz Italije te Artur Jaron iz Poljske. Posebna zahvala ide svim srcem obitelji gospodina Angela Colafemmine i Vitine Spinelli, roditeljima pokojnog, darovitog mladića Giovannija Colafemmine.
Dokaz je ovo da je naša sugrađanka i pijanistica pravi poklisar kako svog posla tako i svog rodnog Dubrovnika.

Fotografije: arhiv natjecanja Colafemmina i privatni album

Popularni Članci