Ivan Viđen: Tematska sjednica ne treba biti suđenje!

Autor: Petar Ipšić
Model upravljanja dubrovačkim gradskim zidinama koji su na konferenciji za novinare u srijedu predstavili članovi KLGB Srđ je Grad očito je 'odzvonio' među gradskim vijećnicima jer su u petak svoje modele, odnosno amandmane, predstavili iz klubova vijećnika HDZ-a/HSP AS-a te Vićanovog Demokratskog sabora. 

-'Iz HDZ-a i DDS-a dali su svoje viđenje odnosa Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. Uglavnom se kritizira donošenje Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Međutim, oni ne predviđaju osnivanje radnog tijela Gradskog vijeća već predlažu da se prije dogovora o budućem modelu pričeka ocjena Zakona od strane Ustavnog suda. Dok mi taj model već imamo', komentirao je za Dubrovačmi dnevnik vijećnik KLGB Srđ je Grad Ivan Viđen. –'Nije dovoljno reći – mi smo protiv Zakona o zidinama.'

No, nije točno da razlike nema jer naš prijedlog ne barata s iznosima i postocima, nego s načelima. Oni rukuju brojkama kao da su na placi.

Konferencija za novinare gradonačelnika, kojoj je prisustvovao i sam Viđen, održana je u četvrtak, a trajala je koliko i prosječna epizoda HBO-ove serije. Andro Vlahušić nekoliko je puta pohvalio inicijativu 'Srđevaca' da bi navečer u intervjuu za Dubrovačku televiziju rekao kako suštinski nema velikih razlika između prijedloga koji je s njim 'skockao' predsjednik Vijeća Niko Bulić i onog kojeg su predstavili iz kluba vijećnika Srđ je Grad. 

Ivan Viđen razliku jasno vidi: 'Priznajem da oba Zaključka imaju određene slične elemente. No, nije točno da razlike nema jer naš prijedlog ne barata s iznosima i postocima, nego s načelima. Oni rukuju brojkama kao da su na placi. Svi njihovi prijedlozi temeljeni su na političkoj sili, dok naš počiva na dijalogu', kaže Viđen te dodaje kako je Vlahušićevo prihvaćanje potrebe osnivanja radnog tijela koje bi u ime Gradskog vijeća pregovaralo s DPDS-om u potpunoj suprotnosti s onim što je gradonačelnik radio od 2009. godine.

Viđen nije htio predviđati 'prolaznost' njihovog prijedloga na tematskoj sjednici zakazanoj za ponedjeljak, ali je poručio kako od svih vijećnika očekuje da se ostave politike i politiziranja te da se drže činjenica i merituma. –'Sjednica ne treba biti nikakvo suđenje', zaključio je.

Informaciju koju je u četvrtak također medijima podijelio Vlahušić, a prema kojoj se Društvo prijatelja uknjižilo na stonske zidine, Knežev dvor u Slanome i 'Kapetanić kulu' u Konavlima te čak tri kuće unutar povijesne jezgre, Viđen nije želio komentirati. –'Tema je presložena i ne bih htio ništa komentirati prije nego što se pobliže upoznam s detaljima', rekao je.

Tematska sjednica Gradskog vijeća o odnosu Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine održat će se u ponedjeljak 7. travnja s početkom u 10 sati.

Prijedlog KLB Srđ je Grad pronađite u vezanim dokumentima, kao i amandman HDZ-a.

Amandman DDS-a nije postavljen na web stranice Gradskog vijeća, a otkada u klupama nema šefa, njegovih vijećnika ionako nema ni za čut.

Popularni Članci