I VLAHUŠIĆ SE OČITOVAO O 'POVRATKU BRAĆE': Ne znam što će Vićan odlučiti, ne znam zna li to i on sam (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Andro Vlahušić održao je izvanrednu konferenciju za novinare nakon što je ona prekinuta jer nije ispunjen kvorum i nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković na izvanrednoj konferenciji izjavio kako je razlog tome povratak prijateljstva između Vlahušića i DDS-ovog Pera Vićana.

'Ja sam danas cijeli dan u Gradu, pet metara daleko od ove Gradske vijećnice. Gradonačelnik na sjednicu dolazi ukoliko je dnevni red usvojen i ukoliko ima što pričati. Ukoliko dnevni red nije usvojen, što ću ja odlaziti? Niti kao gradonačelnik sudjelujem u kvorumu, niti glasam. Ja sam tu da čuvam stabilnost i sigurnost Grada. Gradonačelnik i Gradsko vijeće su dva politička tijela, ali svatko ima svoju odgovornost. Ja sam danas predvidio da ću biti cijeli dan i govoriti tu. Zašto nije usvojen kvorum i zašto se nije održala sjednica, morate pitati političke stranke. Ja jesam predsjednik HNS-a, ali u ovoj odgovornosti HNS ima ti vijećnika od 25,' izjavio je gradonačelnik.

Kako kaže, što se tiče održavanja odnosno neodržavanja sjednice, ništa se bitno neće promijeniti te kako ju je moguće sazvati za osam dana.

'Očito su političke stranke odlučile zauzeti malo tvrđi stav prije narednih gradskih izbora. Gradsko vijeće ima još 10 mjeseci mandata, a gradonačelnik 13. Očito tu treba tražiti danas međuodnose. A ono što se danas dogodilo, možete tražiti razlog u međuodnosima u državi. Mogli ste vidjeti jedan žestoki napad jednog saborskog zastupnika na ministra financija. Nitko ne zna što znači odnos Mosta i HDZ-a. Znate li vi to protumačiti? Hoće li biti nacionalni izbori najesen ili neće? Gradsko vijeće je sastavljeno od sličnih vijećnika kao što su saborski zastupnici pa je moguće da je i to jedan od elemenata nestabilnosti koje se događaju,' kazao je Vlahušić.

Po pitanju imenovanja novih, starih ravnatelja na čelo Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Vlahušić je rekao kako razliku između Damira Milata i Pera Šiše čini to što su 's Milatom imali mir, a sa Šišom nemir.' Također je dodao kako je Šiša očito bolji glazbenik, ali kako je Milat znao unijeti mir u DSO.

Kad je riječ o imenovanju ravnatelja Kinematografa Dubrovnik, u čijem kontekstu se najčešće spominju dosadašnja ravnateljica Đive Galov i Nikša Konsuo, Vlahušić je kazao kako Kinematografi egzistiraju jedino jer ih Grad financira s dva milijuna kuna iz proračuna, no kako projekte nisu vidjeli.

Po pitanju povećanja broja taksi koncesija, Vlahušić je izjavio kako trenutno u Gradu ima oko 270 taksista, što onih koji imaju koncesiju, što onih koji rade na crno. Tom je prilikom podsjetio na dvije tučnjave koje su se dogodile u Lapadu između taksista, ali i na taksista koji je optužen kako je opljačkao slijepog Francuza.

'Cijenu koncesije smo sa 7 tisuća smanjili na 3 tisuće, dakle smanjili smo prihod proračuna koji se može drugačije nadomjestiti samo da bismo osigurali red. Ja mogu inzistirati na tome da ona bude 10 tisuća kuna, da se poveća prihod proračuna, ali tada će biti i veći nered. U Dubrovniku sad već postoji 270 taksista, a htjeli smo raspisati natječaj za tih 50 odnosno 70 ljudi koji nemaju koncesiju. Da se razumijemo, Grad nema Odluku, a imali bismo je da je bilo dogovoreno navrijeme i da se proveo natječaj. Međutim, nije se moglo dogovoriti oko osnovnih elemenata. Gradsko vijeće je prije godinu dana samostalno preuzelo odluku na sebe, da provodi izbor, da odlučuje oko koncesija, a razvlasiti su stručno vijeće. Punih godinu dana se nisu mogli dogovoriti,' kazao je Vlahušić te dodao kako se zalagao oko novih, sniženih cijena za građane prema kojima bi startna cijena iznosila 12, a svaki prijeđeni kilometar šest kuna. Također je naglasio kako to nijedna politička stranka do sada nije predložila.

Po pitanju prozivki kako je razlog otkazivanja sjednica njegova ponovna suradnja s Perom Vićanom te kakve će odluke donijeti na sljedećoj sjednici, Vlahušić je odgovorio kako svaka stranka postupa u skladu s vlastitom politikom.

'Ne znam što će Pero Vićan odlučivati, kao ni DDS. Ne znam ni je li Pero Vićan zna što će odlučiti,' izjavio je gradonačelnik.

Popularni Članci