MJERE POMOĆI ZA GRAĐANE Grad ukida plaćanje vrtića i parkinga, pomaže se podstanarima, gospodarstvenicima... (VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković putem video linka u 12.30 predstavlja prvi paket mjera za ranjive skupine i gospodarstvenike. 

Uvodno je kazao kako postoji nekoliko planiranih scenarija. Prvi, scenarij A znači kako bi nakon tri mjeseca Grad nastavio s razvojem kao da se ništa nije dogodilo, dok je u scenariju B predviđen usporeni rast prema kojem bi se tek u 2021. godini krenula kao da se pandemija nije ni dogodila. Prema scenariju C, nastavljanje kao da virusa nije ni bilo bi se dogodilo tek 2022. godine.

"Napravili smo nekoliko simulacija, A scenarij bi bio brzi oporavak, B scenarij srednje brzi oporavak, a C spori oporavak," kazao je dodavši kako mjere idu u smjeru scenarija A. 

MJERE ZA RANJIVE SKUPINE

Franković je kazao kako se ukida naknada za plaćanje vrtića za naredna tri mjeseca, čak i ako se u međuvremenu vrtići otvoren, kao i plaćanje parkinga. Komunalna naknada se umanjuje za 15 posto.

"Ukida se plaćanje najmova za sve one koji su u gradskim stanovima, za travanj, svibanj i lipanj. Uvodi se mjera socijalne financijske pomoći za kućanstva bez prihoda - 3000 kuna po kućanstvu, 1500 kuna za samca. Uvodimo sufinanciranje troškova stanovanja za podstanare koji udovoljavaju kriterijima mjera socijalno financijske pomoći, to će biti 1500 kuna. To nije ona postojeća mjera nego je to nova mjera za one koji nemaju financijske prihode. Tu su još i oprost duga za vodu i odvoz smeća kućanstvima koje je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno financijske pomoći za navedena tri mjeseca, kao i plaćanja komunalne naknade," kazao je Franković.

  • Ukida se plaćanje najma za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj

  • Uvodi se mjera socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj za kućanstva bez prihoda koja iznosi 3.000,00 kuna po kućanstvu mjesečno, odnosno 1.500,00 kuna za samca mjesečno.  

  • Uvodi se mjera sufinanciranja troškova stanovanja za travanj, svibanj i lipanj za sve podstanarske obitelji koje udovoljavaju kriterijima mjera socijalno financijske pomoći. Mjesečna naknada će biti 1.500,00 kuna.

  • Uvodi se mjera oprosta duga za vodu i odvoz smeća kućanstvima kojima je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj

  • Oslobađanje kućanstva od plaćanja komunalne naknade za period travanj – lipanj, u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva/građani sukladno Odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda.

  • Oslobađaju se plaćanja naknade za boravak djece u Dječjim vrtićima Dubrovnik sve obitelji za mjesece travanj, svibanj, lipanj

  • Komunalna naknada – umanjuje se za 15 %; 

  • Oslobađanje plaćanja parking usluga Sanitat d.o.o za mjesece travanj, svibanj i lipanj

MJERE ZA GOSPODARSTVENIKE

„Tri mjeseca, travanj, svibanj, lipanj umanjuje se plaćanje zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada za 50 posto. Tu se uvodi mjera oprosta plaćanja, plaćanje javne površine se umanjuje za 70 posto. Ponovno mjera oprosta. Ukida se plaćanje reklama kao i spomenička renta, ukidaju se plaćanja za koncesije, ukida se plaćanje paušala za drugi kvartal po pitanju privatnih iznajmljivača,“ izjavio je Franković dodavši kako će Grad Dubrovnik oprostiti 28 milijuna kuna za tri mjeseca. 

  • Potpore gospodarstvenicima / obrtnicima odnose se na one koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a nisu u kategoriji skupina koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine. Navedeni gospodarstvenici su u sustavu mjera vlade RH. Navedeni gospodarstvenici nisu imali dug prema Gradu Dubrovniku do 31. 12. 2019. i prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika. 

  • Potpora će pokrivati dio troškova najma poslovnog prostora u kojem se nalaze u iznosu od 2.500,00 kn. 

  • Za isplatu navedenog potrebno je imati ugovor o najmu prostora i dokaz od najmodavca da su se obveze prema istom uredno izvršavale do 31. 12. 2019. te dokaz o izvršenoj obvezi plaćanja najamnine za mjesece travanj, svibanj i lipanj.

  • Tri mjeseca - travanj, svibanj lipanj – umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora za 50 %; 

  • Javne površine - umanjenje plaćanja zakupa javnih površina za 70 %; 

  • Reklame – ukida se plaćanje za mjesece travanj, svibanj, lipanj; 

  • Spomenička renta  - ukida se;

  • Koncesijska odobrenja – ukida se plaćanje za travanj, svibanj, lipanj;

  • Porez na dohodak i prirez - odgađa se plaćanje za travanj, svibanj i lipanj;

  • Privatni iznajmljivači - ukida se plaćanje paušala za drugi kvartal 

  • Komunalna naknada – umanjuje se za 15 %. 

Sve navedene mjere odnose se na društva / gospodarstvenike / obrtnike koja uredno izvršavaju svoje preostale obveze prema Gradu Dubrovniku tijekom travnja, svibnja i lipnja.

FINANCIJSKI UČINCI MJERA

"Grad Dubrovnik će za tri mjeseca gospodarstvenicima oprostiti preko 28 milijuna kuna, a financijska odgoda iznosi preko 38 milijuna za gospodarstvenike. Smatramo kako su mjere konkretne, realne i u ovom trenutku održavaju ono što Grad Dubrovnik može napraviti za sve svoje sugrađane," izjavio je Franković. 

  • MJERE ZA RANJIVE SKUPINE – 17,15 MILIJUNA KUNA

  • MJERE FINANCIJSKOG OPROSTA ZA GOSPODARSTVENIKE 

    • 28,75 MILIJUNA KUNA

  • MJERE FINANCIJSKE ODGODE ZA GOSPODARSTVENIKE 

    • 38,4 MILIJUNA KUNA

FINANCIJSKE UŠTEDE

  • Smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10%

  • Ukidanje plaćanja naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova

  • Ukidanje plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća

  • Ukidanja plaćanja naknada za političke stranke

  • Obustavljeno programsko financiranje rada udruga na 3 mjeseca 

  • Uvođenje redukcije u javnu rasvjetu na području Grada Dubrovnika

  • Obustavljeni svi troškovi osim nužnih i neophodnih.

DEFICIT OD 40 MILIJUNA, NABAVLJENI NOVI RESPIRATORI

„Uvođenjem navedenih mjera, očekujemo da ćemo s datumom 30. lipnja zabilježiti proračunski deficit od 40 milijuna kuna. Ovo je nešto čega smo svjesni, ali smatramo kako treba pomoći našim sugrađanima, ali i našim gospodarstvenicima,“ kazao je Franković dodavši kako je riječ o mjerama koje su donesene s obzirom na ovaj trenutak i kako se nada kako će situacija krenuti na bolje nakon čega će se moći razmišljati o većim oprostima i većoj pomoći. Ako za njima bude potrebe, nakon 30. lipnja će se sagledavati nove mjere pomoći. 

„Najvažnije je pobijediti pandemiju, sačuvati živote ljudi, sačuvati najugroženije. Moramo očuvati radna mjesta i zajamčiti da Grad i gradske službe normalno funkcioniraju,“ kazao je te napomenuo da Grad nastavlja s podupiranjem OB Dubrovnik te kako je Grad kupio pet respiratora te nabavlja dodatnih 10.

„To je sve zajedno 15 novih respiratora čime bi se zdravstveni standard Grada podigao na jednu od najvećih razina u RH. Nisam za to da naši sugrađani idu u Split dobivati zdravstvenu skrb,“ kazao je.

KRITIKE OPORBE I SJEDNICA VIJEĆA

"Dubrovnik je imao teške trenutke u povijesti, i potrese i ratove.. Izaći ćemo mi i iz ove krize, ali moramo ostati disciplinirani i slijediti upute Stožera, ne grupirati se, stati doma. Ako 14 dana budemo disciplinirani, efekt će biti veliki," kazao je.

Franković je izjavio kako očekuje kritike oporbe.

"To je legitimno i ispravno, ali na takve przozivke neću odgovarati jer imamo pametnijeg posla," kazao je.

Najavio je i kako će se sljedeća sjednica Gradskog vijeća održati u elektronskom obliku.

"S predsjednikom GV-a je dogovoreno kako će svi ovi materijali u prvom tjednu travnja krenuti prema vijećnicima, a uslijedit će elektronska sjednica sukladno uputama Ministarstva. Grad ima i novi sustav za glasanje, vijećnici će iz doma moći reći što misle o kojem aktu glasanjem, a sjednicu će u vijećnici voditi predsjednik GV-a. Svaku točku ću objašnjavati s govornice, a onda će se vijećnici iz kuće izjašnjavati," kazao je Franković.

Podsjetimo, Franković se jučer sastao s predsjednicom Županijske komore Dubrovnik i članovima Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik, a na sastanku je istaknuo kako je situacija zbog koronavirusa neizvjesna te da javni i privatni sektor moraju, razmjerno, podnijeti dio tereta krize.

Popularni Članci