PIZZA FESTIVAL, VINOKUŠNJE, RADIONICE Uskoro počinje jubilarni deseti Good Food Festival
Jubilarni deseti Good Food Festival donosi tradicionalno bogatu gastro ponudu, uz poneki novitet, naveli su danas organizatori na organiziranoj konferenciji za medije.
"Nakon godina korone i nekih kraćih izdanja, ponovno imamo izdanje koje će trajati dva tjedna, od 9. do 22. listopada. Pripremili smo bogati program koji obuhvaća 30tak različitih događanja uz naše standardne festivalske menije, doručke, vinokušnje i slično. Sretni smo što imamo 39 dubrovačkih restorana koji su se odazvali na akciju. Novost ove godine je uključivanje Turističke zajednice Konavala i Turističke zajednice Župe dubrovačke u projekt, ove godine na tjednima restorana, a budućnosti nadamo se da će se to širiti i na neke druge programe. Tako da uz 39 dubrovačkih restorana, imamo tri župska i šest konavoskih", kazala je Ana Hrnić, pomoćnica direktora Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
Istaknula je večeru u restoranu Dubrovnik, koju će pripremiti Michelinov chef Igor Jagodić iz Slovenije, kao i gostovanje grada prijatelja Sorrenta, koji će u restoranu Marangun pripremati talijanska tradicionalna jela. Održat će se i tradicionalna Gala večera u Rixosu, kao i Dubrovačka trpeza, a prihodi će ići u humanitarne svrhe. Veliki fokus je i na hrvatskoj gastronomiji.
"Ono što mi je posebno drago istaknuti, imamo novo, posebno, zanimljivo događanje, a to će biti pizza festival. Imat ćete priliku malo više o njemu čuti u narednim danima. Jedno zanimljivo gastro događanje, odvijat će se u TUP-u, posjetitelji će imati priliku probati specijalitete s potpisom pizza umjetnika. Ono što nam je bila intencija je da Gruž bude centar zabave u tom periodu", dodala je Hrnić i rekla da će se održavati od 12. do 15. listopada, uz glazbeni program.
Nastupit će Kuzma i Shaka Zulu, DJ Maha, Grše i Songkillersi.
Hilarija Lozančić Benić ispred Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu istakla je da je u sklopu reakreditacije Regionalni centar dobio prigodu pokazati svoj trud i postignuće u sljedećih pet godina, na temelju strategije koju su dostavili u prvom mjesecu i samim time su ponosni da su dobili priliku u sljedećih pet godina pokazati dugogodišnji trud.
"Odazvali smo se i ove godine na Good Food Festival u sklopu tri radionice koje provode naši nastavnici kuharstva. Radi se o radionici na izradi hrostula, druga je izrada restoranskih deserata, a treća je izrada pekarskih proizvoda", kazala je Lozančić Benić i dodala da se nada da će radionice biti posjećene kao i prošle godine.
Deša Dubrovnik već tradicionalno sudjeluje na Good Food Festivalu s radionicama.
"Kao i svake godine i ove smo se odazvali ljubaznom pozivu Turističke zajednice. Sudjelujemo s četiri slatke gastro radionice. Sve će se održavati u prostorijama Deše u Lazaretima, u razdoblju od 17. do 20.10. od 17 do 19 sati. Imamo suradnicu s Korčule Fani Sardelić koja će pokazati izradu prutića od smokava, dan iza naša članica iz Slanoga Nina Smokvina će pokazati tradicionalni primorski krokanat, 19.10. naša nova članica Jele Kusić će pokazati način izrade pinice, a posljednja, ali ne manje interesantna radionica bit će vođena od našeg susjeda iz Teatra Lero, gospara Mata Brnjića, koji će pokazati izradu jednog deserta iz njegovog deserta, tiramisu s kavom Divka", kazala je Ana Grgić iz udruge Deša Dubrovnik.
Ksenija Matić ispred EventLaba istaknula je da već treću godinu s TZ-om rade na osmišljavanju događanja koja uz gastronomiju imaju fokus na vino.
"Tako smo ove godine osmislili tri događanja, prvo je u Love Baru, pridružujemo se oživljavanju Gruža kao urbanog centra. Uživanje u zalasku sunca i dobroj glazbi spojili smo s rose vinima. Imamo i brunch s najljepšim pogledom na Grad, u parku Orsula. To je jedan popularan gastro oblik gdje se kombinira doručak i objed, a uz to odlično ide i pjenušac i kokteli na bazi pjenušca. Na kraju, 22.10. u suradnji s Prirodoslovnim muzejom ulazimo u jednu fascinantnu priču s obitelji koja u Konavlima ima farmu puževa. Saznat ćemo kako se netko na to odlučio, koji su izazovi bili, a i kušati tri vrste zalogaja s puževima i sljubiti ih s vinima", kazala je Matić.
Jedan od omiljenih događaja Good Food Festivala je dubrovačka trpeza, koja će se održati 21. listopada u 12 sati na Stradunu uz nastup klape Kaše. Cijena hrane će biti šest eura, a pića tri eura. Ovogodišnji prikupljeni prihod namijenjen je udruzi Rina Mašera.
Duška Šoljak iz hotela Rixos Premium Dubrovnik najavila je da, osim gala večere, imaju i ponudu sushija i slatku ponudu.
"Kao vrhunac, šlag na kraju, iza Dubrovačke trpeze, pripremili smo ponovno jedan lijepi jelovnik, tako da 21.10., s početkom u 19 sati organiziramo gala večeru. Sav prikupljeni prihod ide u humanitarne svrhe, za zakladu Pomozimo djeci sa sjedištem u Dubrovniku, pa vas pozivamo da nas podržite, posjetite i uživate u magičnoj atmosferi Tisuću i jedne noći", kazala je Šoljak.