GADECA! Kanalizacijske cijevi začepljene zbog masti koja se ispušta iz restorana u Gradu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Problem kanalizacije vjerojatno je jedan od najvećih problema Grada i gotovo da nema niti jedne političke opcije koja se tog problema nije dotaknula u svojoj predizbornoj kampanji, a vrlo često temeljem pritužbi samih građana, u prvom redu stanovnika Grada. 

Ovih dana iz višestoljetne kanalizacije su izvađene ogromne količine masti koje pojedini ugostitelji ispuštaju u istu, suprotno propisima, a koja se nalazi u katastrofalnom stanju.

Općenito loše situacije s kanalizacijskom sustavom na području cijelog grada je svjestan i gradonačelnik Mato Franković koji je najavio rješavanje problema na jučerašnjoj konferenciji za medije, govoreći o onečišćenju koje se ovih dana dogodilo u Pilama.

„Kanalizacijska mreža se nalazi u prilično lošem stanju i činjenica je kako to nije prvi slučaj. Ono što ćemo pokušati u budućnosti je to da ćemo sanirati i napraviti bolje i kvalitetnije te riješiti pitanje novog pročistača fekalnih voda. Jasno je kako je sustav Grada Dubrovnika preopterećen u trenutku jake turističke sezone s velikim brojem hotela, apartmana i slično. Sustav ne može izdržati postojeće stanje i onda se dogode onečišćenja, primjerice ono u Pilama kojem smo svjedočili ovih dana. Djelatnici Vodovoda vrlo brzo su sanirali problem, no šteta je nanesena Gradu jer činjenica je kako Grad koji je šampion u turizmu ne može sebi dopustiti da se ispred povijesne jezgre izlijeva onolika količina fekalnih voda. Postoji još jedan problem, a taj je da sustav ispod Petke nije saniran nego privremeno začepljen i to je latentna opasnost te je pitanje trenutka kad će se ponovno dogoditi problem. Mi radimo na rješavanju cjelokupnog sustava financiranjem iz sredstava europskih fondova. Prije dva tjedna smo održali sastanke na tu temu, pronašli smo neka tehnička rješenja. Riječ je o izgradnji potpuno novog sustava jer ovaj stari je toliko zastario i nemoguće ga je više popraviti. To nema smisla,“ kazao je Franković.

Kako izgleda kanalizacija u Gradu i kolike količine masti su iz iste izvučene, pogledajte u na fotografijama.

Popularni Članci