'SPREMNO DOČEKUJEMO KRIZU' Franković o utjecaju koronavirusa: Ako zatvore granice bit ćemo 60 milijuna kuna u gubitku

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
"U ovom trenutku smo skoncentrirani na javne financije i ponašamo se kao da se radi o privremenom financiraju, a vjerujemo kako su i gospodarstvenici bili odgovorni kao i mi pa su jednako spremni", kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je danas na konferenciji za medije povodom održavanja ASTA Destination Expo 2020 koji će se održati u prosincu govorio o utjecaju koronavirusa na turizma te posljednicama na javne financije.

Franković je inače početkom tjedna održao sastanak s direktoricom Turističke zajednice grada Dubrovnika Anom Hrnić, članovima Turističkog vijeća TZGD-a te predstavnicima strukovnih udruženja vezanih uz turizam, a na konferenciji za novinare su izneseni zaključci o utjecaju koronavirusa na turizam. Prema procjenama Grada Dubrovnika u prvom šestomjesečnom razdoblju moglo bi se ostvariti 30 milijuna kuna manje prihoda.

Budući da se situacija sa svjetskom pandemijom mijenja iz dana u dan te se spominje i zatvaranje granica zbog čega su prema Frankovićevom mišljenju mogući i veći gubici o čemu je danas i govorio.

- Dubrovnik je znao biti odgovoran u trenucima prekomjernog turizma pa ćemo znati biti odgovorni i u trenucima deficitarnog turizma. Ako se zatvore granice, Dubrovnik će izgubiti i više od 30 milijuna kuna koje smo predvidjeli. Prema našim izračunima onda bi to bilo 60 milijuna kuna gubitaka. Pripremamo se i na takav scenarij, moramo biti odgovorni prema svim korisnicima proračuna Grada Dubrovnika i zbog toga smo zaustavili cijeli niz projekata koji nisu nužni - kazao je gradonačelnik Mato Franković koji je najavio kako od sutra kreće financiranje samo nužnih i neophodnih projekata koji su već ugovoreni, a i onih koji su financirani EU sredstvima.

- Imamo 60 milijuna kuna ako to bude trebalo, Grad je bio i ranije financijski odgovoran i neće biti 'na aparatima' nego spremno dočekujemo krizu. Stari Dubrovčani su uvijek držali malo sa strane pa tako i mi radimo i čuvamo za teška vremena - poručio je Franković te se osvrnuo na ustupke koje bi Grad Dubrovnik mogao učiniti za gospodarstvenike.

- Do lipnja sigurno nećemo raditi nikakve ustupke po pitanju smanjenja cijena javnih površina. Za Grad su trenutno prioritet osnovni korisnici, to su građani, a ne gospodarstvenici. Situaciju ćemo pratiti i u suradnji s Vladom pomoći gospodarstvu u smislu smanjenja nekih obveza prema Gradu, ali sve u svoje vrijeme. Do lipnja smo skoncentrirani na naše sugrađane i činjenicu da nam prijeti zdravstvena ugroza, a nakon lipnja ćemo razgovarati o mogućnosti pomoći gospodarskom sektoru koji ovisi o turizmu - zaključio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Popularni Članci