'

FOTO 'Živio sveti Vlaho!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom otvorenja Feste svetog Vlaha, Stradun su danas ispunili građani Dubrovnika i svjedočili svečanom otvorenju još jednog slavlja kada zimski Grad zaživi.

Na samom otvaranju, biskup Uzinić održao je govor u kojemu je zahvalio mnogima, no ujedno i pozvao građane na održavanje tradicije i slavlje zaštitnika Dubrovnika.

"Ove obljetnice nam omogućuju da danas, započinjući još jednu Festu, svoj pogled možemo usmjeriti ne samo na sv. Vlaha, nego i na naše blaženike i pretke", rekao je Uzinić i svoje razmišljanje, govor i učenje posvetio svećeniku i diplomatu Stjepanu Gradiću.

Neizbježan je bio i osvrt na često prozivanje Crkve po pitanju zdravstvenog odgoja stoga je Uzinić rekao: "Uslijed svih rasprava koje se posljednjih mjeseci vode i kojima se Crkvu nerijetko proglašava parazitom koji se hrani na grbači ovoga naroda, iscrpljuje ga i indoktrinira mogao svima poručiti da Crkva ono što je činila u Gradićevo vrijeme, nastavlja činiti i danas, dakako na nov način i prilagođeno današnjim okolnostima." Potom je dodao: "Ona, Crkva – ma kako to zvučalo konzervativno i zaostalo – stoji i stajati će na braniku obrane ljudskog života od začeća do prirodne smrti i obrane obitelji, njezina dostojanstva i njezinih prava, a tim i dostojanstva i prava ovog naroda, kao i drugih naroda s kojima je Crkva srasla, s kojim živi i želi nastaviti živjeti, ali poučena i vlastitim pogreškama iz prošlosti, nikoga ni na što ne prisiljavajući, nego svima nudeći poruku spasenja koja nam je objavljena u osobi Isusa Krista."

Kako je Festa oduvijek u znaku balona u različitim oblicima, puštanja golubica i naravno biskupovog govora, vrijedi spomenuti da je ovogošnja također specifična po velikom interesu građana, no i njihove neumorne želje da svjedoče svečanom otvaranju. Iako je bura ledila sve prste i otežavala posao barjaktarima, malo se koja duša odlučila otići u potrazi za toplim. Duh Dubrovčana koji ih svake godine dovodi na Stradun na ovaj i slijedeći dan, kako to običava biti od samog djetinjstva, nezamjenjiv je čimbenik koji briše sve razlike među ljudima: za i protiv golfa, za i protiv Pelješkog mosta, te različite pripadnike političkih stranaka. Sveti Vlaho davno nas je spasio, a to, kako se čini, on radi i dan danas. 

Popularni Članci