UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! Finska udruga objavila fotografije zastrašujućih scena sa Žarkovice: Željeli smo pomoći, boli nas pomisao na te pse

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Finska udruga koja se bavi spašavanje pasa još 2012. godine podsjetila je sklonište za napuštene životinje na Žarkovici s kim su izgradili partnerski odnos te im pomagali. No, uvidom u stanje koje vlada na Žarkovici, Finci su nedavno uputili kritiku na uvjete u kojima borave životinje. Podijelili su fotografije na koje upozoravamo kako su uznemirujuće prirode. 

Pelastetaan Koirat što u prijevodu znači Spasite pse na Facebooku su napisali opsežan osvrt koji prenosimo u cijelosti.

"Na društvenim mrežama šire se lažne informacije o skloništu Žarkovica. Ne možemo više šutjeti i žao nam je zbog šoka koji smo izazvali. Pokušali smo utjecati na uvjete u skloništu tako što smo razgovarali sa Sandrom Sambrailo o poboljšanjima koja bi se mogla učiniti. Razgovarali smo s lokalnim gradonačelnikom i veterinarom, ali rezultat je bio takav da smo dobili trajnu zabranu ulaska u sklonište koje nam je dala Sandra.

Naša udruga, Pelastetaan Koirat, posjetila je sklonište Žarkovica više puta tijekom 2017. i 2018. godine. Naš predsjednik je čak i prespavao u azilu, i tada smo imali priliku vidjeti najužasnija mjesta i najbolesnije pse na Žarkovici koji najviše pate.

U početku smo mislili da možemo pomoći psima i Sandri Sambrailo sterilizacijama, doniranjem veterinarske skrbi, izgradnjom boljih ograda i zaštite za pse, vodovoda i solarnih panela za proizvodnju struje, ali njen odgovor na sve je bio ne, ne, ne.

Jedan od najvećih problema u Žarkovici je što svi psi nisu sterilizirani. Imali smo mogućnost sterilizirati pse, ali Sandra je nevoljko prihvatala stav o hvatanju sramežljivih pasa. Zbog nesteriliziranih pasa rođeni su štenci od kojih su neki preživjeli, a neki uginuli zbog bolesti i slabosti. Potpuno je neetično dopustiti da se tamo rodi iti jedno štene.

Vidjeli smo trule ostatke pasa. Posmrtni ostaci su pronađeni u gornjim dijelovima skloništa, a našli smo napola izjedene pseće ostatke, bljuvotinu koja sadrži ostatke pasa poput krzna s mesom, zube i ostalo. Veliki problem u skloništu su stvarali štakori, jeli su sve i zagađivali hranu za pse. Neki od pasa čak su jeli i štakore.

Sandra najteže oboljele pse drži na vrhu brda, gdje inače nitko od volontera ne smije ići. Ona te jadne duše drži unutar građevine, u mraku. Vidjeli smo mnoge pse u jako lošem stanju, pse koje je trebalo eutanazirati prije nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci. Vidjeli smo pse koji više ne mogu hodati, pse toliko mršave da im noge više ne funkcioniraju, pse kako leže i samo cvile u pomoć. Bilo je zastrašujuće, a Sandra nije željela da dobiju nikakvu pomoć. Pokušali smo neke od pasa odvesti lokalnom veterinaru, ali Sandra je to potpuno odbila.

Ne razumijemo zašto Sandra to čini psima pod krinkom da pomaže životinjama? Zašto im ne želi pomoći ili ih eutanazirati? Toliko je strašno da nas boli i pomisao na njih, ali najviše od svega boli upravo te nedužne životinje. Na kraju, nakon što smo sa Sandrom razgovarali o ovim jadnicima, mnogo puta, na različite načine, nije htjela da itko od nas više ulazi u sklonište. Previše smo znali", opisali su svoje utiske sa Žarkovice volonteri iz finske udruge Spasite pse.

Popularni Članci