Festa sv. Vlaha sutra započinje u Saboru: 'Dubrovački' zakoni sutra i u petak na dnevnom redu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Nakon što je Zakon o žičarama protekloga tjedna dobio i svoje drugo čitanje u Saboru, sutra će se, kako doznajemo, prije glasovanja u petak, na dnevnom redu naći i 52. točka, odnosno Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika.

Nakon niza amandmana koji su uslijedili nakon rujanske rasprave u Saboru dolazi na red i konačan prijedlog Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koji bi trebao, obzirom na pozitivno mišljenje saborskih odbora, biti i usvojen u petak, i to zajedno sa Zakonom o žičarama.

Podsjetimo, saborska procedura za Zakon o žičarama je okončana još proteklog tjedna, a njegovo usvajanje bi trebalo uslijediti u petak kada i drugi 'dubrovački' zakon bude na redu.

Mali ratovi klubova zastupnika

Dodajmo i to kako je Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika izazvao burne polemike u javnosti, ali i u Hrvatskom Saboru. Ovaj Zakon su gorljivo branili i napadali najviše zastupnici Dubrovačko - neretvanske županije. Naravno, protiv je bio HDZ-ov zastupnik Frano Matušić, dok je je gorljivo protiv Zakona bio i HDZ-ov Jasen Mesić. S druge strane Zakon su branili Tatjana Šimac Bonačić, ali i Ingrid Antičević Marinović te HNS-ov Igor Kolman.

Da saborski zastupnici nisu samo 'mašine' za glasovanje pokazao je upravo ovaj Zakon. Od prvog do drugog čitanja uslijedilo je dosta amandmana koji su u konačnici dijelom i prihvaćeni.

Utjecaj na javnost i saborske zastupnike

Kao što je poznato, Zakon se donosi mimo volje i želje začaranog kruga ljudi, vodstva Društva prijatelja dubrovačke starine,  čija je  netransparentna, sumnjiva i mutnea politika vođenja Udruge, prema mišljenju dijela javnosti, i dovela do donošenja ovog Zakona. S velikom energijom  i uz nenamjensko trošenje novca mjesecima pokušavaju utjecati na javnost i na saborske zastupnike. Tako su se financirali prilozi u velikim nacionalnim medijima , ali i direktno klevetali pojedini saborski zastupnici poput Ingrid Antičević Marinović. Iz DPDS-a slali su se dopisi zastupnicima u kojima nikada nije jasno naznačen  razlog od javnog interesa zašto ovaj Zakon ne bi trebao biti usvojen.

Donošenje dvaju 'dubrovačkih' zakona  na rasporedu je sjednice Sabora ovoga petka, uoči Dana Grada Dubrovnika i feste sv. Vlaha. Pitanje je koliko je vrijeme donošenje ovih zakona slučajno ili ne, obzirom će Festi nazočiti i Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.

Nikša Klečak

 

 

Popularni Članci