Evo koje je novosti za umirovljenike, osobe s invaliditetom i mlade pripremio Vlahušić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Koalicija HNS-SDP-HSU koja je u prvom krugu izbora dobila najveći broj vijećničkih mjesta, a gradonačelnički kandidat Andro Vlahušić najviše glasova birača, danas održala konferenciju za novinare u Grand hotelu Park na kojoj je bilo riječi o Proračunu i nezaobilaznoj izbornoj kampanji.

Vlahušić je tom prilikom obznanio kako je koalicija potpisala javno pismo u kojem se traži da se Gradsko vijeće sazove 31. ožujka kako bi se što prije usvojio Proračun te na taj način Dubrovnik pripremio za daljnje funkcioniranje,budući da od tog datuma prestaje na snazi biti Odluka o privremenom financiranju. U dokumentu je predloženo da predsjednik Gradskog vijeća bude Mladen Gojun.

Također je dodao kako podržava stav 'Srđevaca' koji su iznijeli kako u drugom krugu izbora neće podržati nikoga.

'Nismo imali službene razgovore do sada s njima, ali podržavam njihov stav. Mi imamo pravo pokušati sastaviti Vijeće i napraviti Proračun,' kazao je Vlahušić.

Po pitanju Proračuna, Vlahušić je kazao kako će predložiti da se iznos od 40 milijuna kuna za Javnu garažu ne stavlja u isti. Kako kaže, arbitraža je pred njima, a cilj je da sve političke opcije sebi daju vremena da se to pitanje 'raščisti'. Tako će Proračun biti predložen na iznos od oko 407 milijuna kuna, obzirom da je stari prijedlog umanjen za iznos od 40 milijuna kuna za Garažu te mu je dodatno oko 9 i pol tisuća kuna, koliko iznosi suficit ostvaren tijekom protekle godine.

U Proračun uvrštene nove stavke

Stavke koje će biti dodane u Proračun jest da će sto dubrovčakih braniteljskih obitelji čiji su članovi osobe s invaliditetom iz Domovinskog rata dobiti vaučer u iznosu od 20 posto od cijene stana, što će značiti kako će za njih stanovi biti povoljniji za 100 tisuća kuna. Dodat će se još i cesta u Komolcu, proširenje ceste prema Bosanci, poticaji za udaju starijih od 40 godina u primorskim selima i otocima, ali i kapitalna pomoć Župi dubrovačkoj za izgradnji groblja Dubac. Osim toga, svi umirovljenici koji imaju mirovinu od 2 200 do 2 500 kuna po usvajanju Proračuna trebali bi dobiti dodatak u iznosu od 200 kuna, dok se za mlade priprema šest studentskih klubova. Građani će također imati priliku predložiti svoje ideje kako bi se i one uvrstile u Proračun, a za koje bi se izdvojio iznos od 3 milijuna kuna. Novost za osobe s invaliditetom jest formiranje progrmama za rane intervencije.

 

Po pitanju EPK dobivena su pozitivna mišljenja i ministarstava, i glasnogovornika

Vlahušić je nekoliko riječi kazao i o izbornoj kampanji te se dotaknuo pitanja pravomoćne presude i povlačenja sredstava iz EU sredstava.

'Koja je bitna razlika između mene i Frankovića? On priča što će napraviti, a ja zaradim, predstavim i provdem u djelo. Mi smo zaradili više nego što smo obećali. HDZ upotrebljava govor laži i prešućivanja.  Po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova i Europske prijestolnice kulture, ne samo da smo dobili pozitivna mišljenja od strane svih ministarstava, nego smo dobili isto i od glasnogovornika EU komisije koji je kazao kako je bitno jedino koliko su projekti kvalitetni. Zašto se to sada prešućuje?', upitao je Vlahušić.

Osvrnuo se i na navode DDS-ovog Đela Jusića koji je kazao kako Vlahušić nije pravi Dubrovčanin te dostavio svoje obiteljsko stablo, a kojeg je Vlahušić nazvao umjetnikom koji je pročitao govor koji je napisao HDZ jer se umjetnici poput Jusića bave notama.

'Obiteljsko stablo datira iz Imotice i Štedrice još od 1495. godine, a mjesta su 1399. godine ušla u sastav Dubrovačke Republike. Moja obitelj 530 godina živi u Dubrovniku. Je li to nedovoljno da se nekog zove Dubrovčaninom? U našoj koaliciji nije bitno tko je više, a tko manje Dubrovčanin, za nas je pripadnost bilo kome nešto što poštujemo,' izjavio je Vlahušić.

Raguž: 'Kako mislite voditi Grad kad vam je stranka u minusu?'

Riječ je imao i kandidat za zamjenika gradonačelnika Željko Raguž koji je upozorio na manjkavost projekata od strane HDZ-ove liste.

'Obistinilo se ono što je rekao Karamarko, a to je da će se za Dubrovnik potući ako treba pa neće biti ni čudo da u to uključi još neku europsku središnjicu do završetka drugog kruga izbora. HDZ u svom programu nema ništa o tome na koji način misle napuniti proračun. Govore samo o duplo boljem Gradu pa me zabrinuti građani pitaju znači li to da će umjesto  u jedan, njihova djeca ići u dva vrtića, ili će zrakoplovi za Zagreb dvostruko brže voziti, ili će za otoke voziti Nona Ana na kvadrat. Podsjetimo bih na izjavu Tomislava Karamarka koji je kazao kako su oni jedina stranka koja je u minusu kao i svaka poštena tvrka. Naime, HDZ je jedina stranka koja je bila u minusu od preko 10 milijuna kuna prilikom podnošenja financijskog izvješća. Ako ste u stranci u minusu, kako biste onda vodili Grad?,' upitao je Raguž.

Šimac Bonačić: Mlada ekipo iz HDZ-a, ne nasjedajte na zahtjeve iz središnjice o prljavoj kampanji!

Kandidatkinja za zamjenicu, SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić upozorila je na to kako je Jusić iskoristio djecu u svrhu političke kampanje te još jednom isto oštro osudila, kao i cijelu negativnu komunikaciju koja se vodi na razini političkih suparnika.

'Ovo je utakmica programa i projekata, no kad nemate svoje projekte, onda tražite sitnice i koristite osjetljive skupine građana za političku promociju. Predstavnici HDZ-a na ovim izborima su mladi i nemam ništa protiv njih. No htjela bih im poručiti da politika nije neprijateljstvo nego suparništvo. Pozvala bih kolege da ne pristaju na zahtjeve središnjice o prljavoj kampanji. Dubrovnik može bolje,' zaključila je Šimac Bonačić.

Popularni Članci