EKSKLUZIVNO: Kako je pravobraniteljica spriječila da djecu Mirjane Kristović daju u Zagreb

Autor: Maro Prizmić Autori fotografija: Službena stranica pravobraniteljice za djecu
Slučaj Mirjane Kristović iz Župe, majke troje maloljetne djece koju je monstruozno izmasakrirao pijani suprug Ilija sredinom kolovoza ove godine, izmamio je do sada dosta suza, ali i ogorčenja zbog neefikasnosti institucija koja je dovela do toga da je nakon svega što je proživjela, nesretna Mirjana umalo ostala i bez djece. Saznajemo kako su Ured pravobraniteljice za djecu i Ministarstvo socijalne politike i mladih intervenirali u slučaju Kristović, poništili prijedlog Centra i za sada odgodili selidbu djece u udomiteljsku obitelj u Zagreb.

Dubrovački dnevnik otkriva što se sve zapravo odvijalo na relaciji Centar za socijalnu skrb Dubrovnik -Ured pravobraniteljice za djecu- Ministarstvo socijalne politike i mladih, nakon što je 30. listopada Općinski sud u Dubrovniku donio rješenje kojim se Mirjani Kristović i njezinu suprugu Iliji zabranjuje da 'žive s djecom, uz dopuštenje CZSS Dubrovnik da djecu povjere ustanovi na čuvanje i odgoj kod mjerodavne ustanove i u odgovarajuću obitelj'.

Sud je odluku donio na prijedlog Centra za socijalnu skrb koji je djecu po povratku Mirjane Kristović s liječenja smjestio najprije u Dom Maslina kako je suprug koji je u zatvoru, u brakorazvodnom postupku ne bi optužio da mu želi oteti djecu, a potom je u Zagrebu pronašao udomiteljsku obitelj jer su zaključili kako se Mirjana Kristović ne može brinuti o djeci.

Da Centar namjerava oduzeti djecu Mirjani Kristović, Dubrovački je dnevnik objavio samo tri dana nakon što se tragedija dogodila, a postupak je bio pokrenut davno prije.

Ravnateljica Raić to nam je tada potvrdila, a nakon nekoliko dana je, iz samo njoj znanih razloga, u medijima izjavila 'kako su to dezinformacije'.

Te su se 'dezinformacije' naravno pokazale točnima i nakon odluke suda koji je donio upravo takvo rješenje, očajna je žena odlučila progovoriti u medijima i iznijela niz optužbi na rad Centra za socijalnu skrb u Dubrovniku.

Od površno vođenog razgovora s djecom oko toga s kim bi i gdje voljeli živjeti, pa do činjenice da je kao žrtva brutalnog zločina bila suočena licem u lice u sudnici sa svojim krvnikom, a da je nitko iz Centra na to nije upozorio.

Dva dana nakon što je nesretna žena javno progovorila o svemu, pravobraniteljica u četvrtak, 6.11. šalje preporuku Centru u Dubrovnik da se za djecu nađe odgovarajuća udomiteljska obitelj u Dubrovniku ili da se djeca ne izmještaju iz Doma Maslina u Dubrovniku.

S obzirom na situaciju, pravobraniteljica traži odmah i hitno izvješće o slučaju Kristović, a odmah sljedeće jutro u Centru se saziva hitan sastanak stručnog tima.

Zaključuju kako će s obzirom na to da je majka promijenila mišljenje o preseljenju u Zagreb gdje bi bila blizu djeci, prolongirati odluku o smještaju djece u udomiteljsku obitelj u Zagreb, da djeca nadalje ostaju u Dubrovniku te da će ' nadalje surađivati s majkom u najboljem interesu djece', saznaje Dubrovački dnevnik.

CZSS Dubrovnik nakon toga isti dan 7.11. u 14.30 žurno šalje izvješće pravobraniteljici i Ministarstvu te je ministrica Opačić tada upoznata s njihovom odlukom sukladno preporuci pravobraniteljice i najboljem interesu za djecu da budu u blizini svoje majke.

Ministrica Opačić samo je medijima potvrdila kako će djeca ostati u Dubrovniku, ali je krivo protumačeno kako je ona sama donijela tu odluku.

Kako saznaje Dubrovački dnevnik, cijeli je slučaj Kristović od samog početka bio pod lupom ministarstva te je odmah nakon nesretnog događaja, još u kolovozu 2014. Služba za upravni nadzor i inspekciju Ministarstva socijalne politike i mladih zatražila spise predmeta od CZSS Dubrovnik koji se odnose na tu obitelj, provela upravni nadzor te sastavila izvješće.

Iz Ministarstva nam je potvrđeno i kako je CZSS-u Dubrovnik naloženo da hitno poduzme mjere obiteljsko pravne zaštite, kojima će se zaštiti maloljetnu djecu u obitelji, tako da im se osiguraju uvjeti za pravilan rast i razvoj.

Usprkos ovom nalogu Ministarstva, Mirjana Kristović rekla je o djelovanju Centra u njenom slučaj dosta loših stvari iako se sama v.d ravnateljice odmah bila ogradila od njezinih optužbi i rekla kako je njezina savjest čista u ovom slučaju te da rade 'u interesu i na zaštiti djece i žrtve'.

Činjenica je kako je tek odlukom pravobraniteljice Ivane Milas spriječena katastrofalna odluka da se djecu oduzme majci i odvede u Zagreb, ali ni ova situacija nije konačno rješenje, a i čeka se odluka po žalbi Mirjane Kristović na rješenje Općinskog suda.

Pred Mirjanom Kristović je još duga i naporna bitka za svoje troje malodobne djece, ali je barem na ovaj način hitnim intervencijama s viših instanci ispravljena pogreška koja bi ženu koja je pretrpjela ovakvu traumu vjerojatno nepovratno gurnula na dno.

 

Popularni Članci