NEDUŽNI STRADAVAJU U PROMETU Među dubrovačkim rekorderima i mladić (20) koji ima čak 49 teških prometnih prekršaja

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Vedran Pervan
Prometne nesreće s teškim posljedicama prečesto pune medijske stupce.

U samo nekoliko dana dogodilo se više teških prometnih nesreća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Maloljetnik (17)  je sa sportskim motociklom KTM Duke 390 'pokosio' djevojku (15) na pješačkom prijelazu u Orebiću i na mjestu je usmrtio. Njegova suvozačica (18) teško je ozlijeđena i u kritičnom stanju prevezena u bolnicu. 

Teška nesreća dogodila se i na skretanju za Majkove gdje je došlo do sudara teretnog i osobnog vozila, a ozlijeđena je jedna osoba.

Jučer je u Cavtatu motociklist (27) u pješačkoj zoni udario sedmogodišnjeg dječaka i teško ga ozlijedio.

Uz ove nesreće dogodio se i niz drugih u kojima je, srećom, nastala materijalna šteta.

Tko se usuđuje ugrožavati tuđe živote praveći teške prometne prekršaje?

Poslali smo upit Policijskoj postaji dubrovačko-neretvanskoj o osobama iz Dubrovnika koje imaju najveći broj teških prometnih prekršaja.

Iz Policije su odgovorili za Dubrovački dnevnik kako ukupno 74 osobe učestalo krše najteže prometne prekršaje, a to su upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja za vrijeme dok  je vozačka dozvola oduzeta, prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila i ini.

"Među spomenutim recidivistima, po najvećem broju prekršaja ističe se pet osoba od kojih najviše prometnih prekršaja bilježi  muška osoba u dobi od 20 godina koja je prekršajno sankcionirana čak 49 puta. Ostalih četvero recidivista su također muške osobe u dvadesetim godinama, a svi oni imaju na snazi 8 do 10 negativnih prekršajnih bodova, uz napomenu da vozaču koji unutar razdoblja od dvije godine prikupi 9 negativnih prekršajnih bodova slijedi zabrana upravljanja motornim vozilom na određeno vrijeme," odgovorili su iz Policije.

Kako se kažnjavaju?

Ostaje pitanje kako se kažnjavaju oni koji prave teške prekršaje i ugrožavaju tuđe živote.

Iz Policije su objasnili kako sukladno odgovarajućim zakonskim propisima, za svaki uočeni prometni prekršaj izdaju prekršajni nalog koji rezultira naplatom novčanih kazni, oduzimanjem vozačke dozvole, upisom negativnih prekršajnih bodova i sl., što u pravilu ovisi o težini počinjenog prekršaja, a kod najtežih prekršaja prekršitelj se, uz obvezni prekršajni nalog, u najkraćem mogućem roku dovodi na prekršajni sud koji mu izriče odgovarajuću kaznu i zaštitnu mjeru.

Negativni prekršajni bodovi određuju se kao pravne posljedice za najteže prometne prekršaje i to temeljem prekršajnih postupaka koje pokreće policija izdajući odgovarajuće prekršajne naloge na koje okrivljenici imaju pravo prigovora, u kojim slučajevima se isti prosljeđuju općinskom sudu ili Visokom prekršajnom sudu u dalji postupak, što u konačnici produljuje trajanje prekršajnog postupka. 

"Ovdje svakako želimo istaknuti da neodgovorna vožnja dovodi do prometnih nesreća u kojima nerijetko, osim samih vozača, stradavaju i nedužni sudionici u prometu. I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i time pridonesu sigurnosti na cestama," poručili su oz Policije.

Popularni Članci